Tata im je iz Francuske, a mama iz Nizozemske

PRESLATKO: Patuljasti mungosi u Zagrebu prvi puta dobili bebice

Objavljeno: 10.09.2020. zagorjeinternational

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji. Njihovi potomci prvi su patuljasti mungosi rođeni u Zagrebu.

Između ženke patuljastog mungosa, rođene prije tri i pol godine u Nizozemskoj, i mužjaka, njezina vršnjaka iz Francuske, od prvog dana zajedničkog života u Hrvatskoj cvjeta ljubav. Bilo je samo pitanje vremena kad će njihova ljubav rezultirati pomlatkom.

Mladunci kojima se još ne zna spol, na svijet su došli u drugoj polovini srpnja. Prve su dane provodili skriveni, no sada su veći dio dana na otvorenom. Istražuju vanjski dio svoje nastambe u Afričkom selu, igraju se i promatraju merkate koji žive u susjednoj nastambi.

– Roditelji male patuljaste mungose ne puštaju ih vidokruga. Pozorno prate svaki njihov pokret. Kada osjete opasnost, mladunce glasanjem pozivaju u zaklon. Mladunci su prvih 45 dana sisali mlijeko, a nakon toga su im roditelji počeli donositi krutu hranu – od banana i rajčica do ličinki kukaca. Da se o njima svi izvrsno brinu, potvrđuje i razvoj mališana. Naime, mladunci su nakon nepuna dva mjeseca gotovo dosegli veličinu roditelja – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba