Održan jubilarni 35. dječji festival "Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu" – Mali kaj 2020., uz prisustvo predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek

PLENKOVIĆ: Uvijek ćemo se vraćati u Krapinu, gdje se promiče ljubav prema kulturi, zavičaju te hrvatskoj povijesti

Objavljeno: 10.09.2020. admin

U četvrtak se u krapinskoj Festivalskoj dvorani u sklopu Tjedna kajkavske kulture održao 35. dječji festival “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu” – Mali kaj 2020. Jubilarnom dječjem festivalu prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

POČEO JE MALI KAJ: Mladi izvođači pjevaju domaće popevke

Objavljuje Zagorje International u Četvrtak, 10. rujna 2020.

Promicanje kulture


– Drago mi je da smo ovdje i ministrica i ja te naši kolege saborski zastupnici i gradonačelnik, u prigodi biti na još jednom Festivalu kajkavske kulture, upravo na ovoj večeri kada naši najmlađi njeguju  kajakvski identitet, govor, dijalekt i sve ono što ih dugoročno povezuje s njihovim obiteljima te njihovim zavičajem – rekao je Plenković te tijekom govora u dvorani naglasio važnost ovog događaja i zahvalio svim roditeljima i nastavnicima što od samog djetinjstva ističu važnost ukorjenjivanja kajkavske kulture najmlađim naraštajima.

– Silno svima čestitam na promicanju ljubavi prema kulturi, zavičaju i domovini te hrvatskoj povijesti, a mi ćemo se uvijek vraćati ovdje, na ovakve događaje – zaključio je Plenković i izrecitirao nekoliko “sebi dragih” stihova iz Domjanićeve pjesme”Kaj”.

Najvažniji tjedan

Zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek, naglasila je da je za kajkavce ovo najvažniji tjedan u godini.- Koliko god bilo važno njegovati i čuvati naš kaj, još je važnije da u našoj djeci budimo potrebu da govore kaj, da se njime izražavaju i da ga čuvaju – rekla je Petek i zaželjela svima ugodnu večer.

Saborski zastupnik Žarko Tušek izrazio je zadovoljstvo prisustvovanjem na ovom tradicionalnom festivalu u Krapini.
– Krapina ima tu posebnu ulogu u hrvatskoj kulturi, ulogu centra, točke ishodišta, ne Krapinsko – zagorske županije, ne Hrvatskog zagorja, nego kajkavske kulture u cijelosti.
Veliko je stoga i breme na leđima, velika odgovornost nad svima onima koji imaju tu posebnu čast i priliku voditi ovaj grad, stvarati u njemu, voditi Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Upravo zbog toga, eto i u ovim teškim vremenima, iznimno je važno da je festival održan – rekao je Tušek te nastavio:
– Jubilarna 55. godišnjica bit će upisana u povijest, između ostalog, po iznimnom trudu Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, Grada Krapine i svih onih koji su pomogli da se festival unatoč svemu održi. Čestitam im na tome. Uvjeren sam da ćemo sljedeće godine opet živjeti i raditi u normalnim okolnostima. Mene posebno veseli što su i Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ove godine odlučili posjetiti prvu večer festivala, Mali Kaj, te samim time dati podršku novim generacijama kajkavskih stvaratelja. Njihovo stvaralaštvo posebno je jer je ono jedini istinski dokaz da kaj živi i da će živjeti – zaključio je Tušek.
Ove godine, dvadesetak popevki sa dosadašnjih Krapinskih festivala izveli su učenici osnovnih škola iz čitavog kajkavskog govornog područja, od Međimurja, preko Varaždina, Zagorja, Zagreba pa sve do Gorskog kotara, a najmlađi kajkavci koje su Krapinčani imali priliku čuti te večeri, oni koji sustavno vježbaju sa svojim mentorima i uživaju u izvedbi kajkavskih popevki, najbolji su dokaz da ovaj dio tradicije itekako ima svoju budućnost. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba