MALO DRUGAČIJI ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR: U krapinskom Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda ove se godine predstavljaju mahom domaći izlagači

LICITARI, DRVENE IGRAČKE, MLINCI: “Nismo željeli zaustaviti tradiciju sajmovanja u Tjednu kajkavske kulture”

Objavljeno: 10.09.2020. zagorjeinternational

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, u Krapini je otvoren 28. Zagorski gospodarski zbor. Iako je svečano otvorenje s velikim brojem uzvanika, na kakvo smo inače navikli, ove godine zbog epidemije koronavirusa izostalo, održana je konferencija za medije.
Usprkos takvoj situaciji, organizatori kažu kako su primili velik broj prijava zainteresiranih izlagača.

– Veselili smo se i do zadnjeg trenutka mislili da ćemo moći održati zbor s 300 izlagača. Htio bih se ispričati onima koje nismo mogli uvrstiti ove godine jer smo odlučili da izlagači budu uglavnom s područja Krapinsko – zagorske županije, radi očuvanja zdravlja naših ljudi – rekao je Dragutin Gradečak, suorganizator Gospodarskog zbora i direktor Radija Kaj, koji je otkrio što sve nudi ovogodišnji ZGZ, koji se ne održava u šatoru kraj Osnovne škole “Ljudevit Gaj”, već u kućicama u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda.

– U smanjenom obujmu prikazat ćemo ono najznačajnije zagorsko. Imat ćete priliku vidjeti zagorske licitare i tradicionalne drvene igračke, a bit će tu i zagorski mlinci, brojni proizvodi od kruške, od džemova do rakije, a doći će i nekoliko udruga. Htjeli smo naše gospodarstvo i ljude koji se bave tom djelatnošću okupiti i dati im priliku da se pokažu i prodaju nešto – zaključio je Gradečak.
Davor Pleško, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik OKKZŽ, naglasio je da već 28 godina Zagorski gospodarski zbor pokazuje što je autohtono i čime se Zagorje može ponositi.

– Odlučili smo pokazati što je autohtono u Zagorju i ne zaustaviti tradiciju sajmovanja u Tjednu kajkavske kulture. Nadamo se da će svi oni koji ove godine nisu nastupili, nastupiti iduće godine i da ćemo brojiti preko 300 izlagača te ćemo se potruditi svu tu energiju koju ove godine nismo stavili u pogon, uložiti u iduću godinu – rekao je Pleško te dodao da obrtništvo u Zagorju posluje dobro.

Statistički podaci

– Imamo osamdesetak novih obrta, a zadržali smo i veliki broj zaposlenih. Naučili smo reagirati u kriznim situacijama zbog one krize prije desetak godina, nakon koje smo se uspješno revitalizirali – zaključio je Pleško.
Na press konferenciji je bio i Josip Grilec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina.

– Lijepo je razgovarati na zboru s 300 ljudi, no odlično je imati i 14-15 izlagača i hrabro ga organizirati. Svaka čast svima koji su se odvažili i došli te održali tradiciju zborovanja u Krapini – rekao je Grilec te naglasio da mu je vrlo žao što ovakva situacija i ovakav gospodarski zbor dolaze nakon vrlo dobre godine za poduzetnike do sada u KZŽ.

– Naši poduzetnici su 2019. godine ostvarili 13 milijardi i 600 milijuna kuna ukupnog prihoda, a prije nekoliko godina je iznos bio devet milijardi. Imamo 23 tisuće zaposlenih u gospodarstvu u Krapinsko – zagorskoj županiji, zahvaljujući Vladi smo zadržali mnogo radnih mjesta i nadamo se da ćemo u 2021. krenuti vrlo dobro. Od tih 13 milijardi, četiri milijarde je ostvareno izvan granica Republike Hrvatske, a ostatak je ostvaren u Republici Hrvatskoj i zato zahvaljujem svima koji su prepoznali našu kvalitetu. Nadam se da ćemo dogodine pričati o još većem BDP-u – zaključio je Grilec i istaknuo da na području županije rastu i plaće, i to za 12,1 posto.

Prošla godina

– U ovo vrijeme prošle godine bilo je predivno biti na čelu grada i gledati pune ulice Krapine, koja je živjela i disala punim plućima. Imali smo puno ideja kako unaprijediti Gospodarski zbor 2020., no tko je mogao zamisliti da će ove godine cijeli svijet stati i da će nam se životi kompletno promijeniti – rekao je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović i dodao da je bio vrlo optimističan jer su lokalni proračuni i broj zaposlenih kontinuirano rasli.

– Ove godine je sve stalo i to se počelo osjećati, no Vlada je mnogo pomogla da gospodarstvo opstane, a ja kao vječiti optimist vjerujem da će se sve oporaviti i da ćemo dogodine opet imati Krapinu punu posjetitelja, nove investicije i pun Gospodarski zbor – izjavio je Gregurović i zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji Gospodarskog zbora i održavaju tradiciju.
Župan Željko Kolar iskazao je veliko zadovoljstvo načinom na koji se zagorski gospodarstvenici nose s krizom.

– Rezultati u gospodarstvu u Krapinsko – zagorskoj županiji su ponovno bolji od prosjeka u Republici Hrvatskoj. Plaće su rasle 12,1 posto, a dobit pri oporezivanju je iznosila 928 milijuna – ponosno je rekao Kolar i zaključio da je korona na neki način suzbila sivu ekonomiju i dokazala obrtima koji su imali radnike na crno da to nije izvedivo.
I Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, istaknuo je kako mu je drago što se zbor uvijek održava u Tjednu kajkavske kulture.

– Nama koji se bavimo kulturom, također je jako važno da gospodarstvo ne propada, jer bez te djelatnosti ne bi bilo ni nas, a ni ovih divnih manifestacija – rekao je Novina. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba