Sjever - gospodarsko srce Hrvatske i perjanica izvozno orijentiranog gospodarstva

Vetropack Straža i OMCO Croatia dobitnici prestižne nagrade “Zlatni ključ” za najbolje izvoznike u 2019. godini

Objavljeno: 09.09.2020. JJ

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike i vjernih partnera, Hrvatskih izvoznika, u Zagrebu je održana 15. konvencija hrvatskih izvoznika i 13. dodjela nagrade “Zlatni ključ”. Tema ove konvencije koja se neminovno nametnula bila je “Utjecaj korona krize na hrvatsko gospodarstvo i izvoz”.

Brza reakcija

– Iako je COVID nenadano uzdrmao gospodarstvo globalno, brza reakcija Vlade Republike Hrvatske kroz program mjera i potpora, prepoznata je i među našim izvoznicima. Socijalna osjetljivost te očuvanje radnih mjesta i dalje su prioritet svih nas. Izvoz proteklih godina bilježi impresivan rast, a što je dokaz da naši gospodarstvenici itekako konkuriraju na međunarodnom tržištu. Mogu istaknuti da zapravo 15 posto hrvatskog gospodarstva čine izvoznici, a koji ostvaruju 70 posto prihoda. Okretanje novim tehnologijama, investicijskoj proizvodnji, inovacijama, iskustvo i ideje omogućili su da se naši izvoznici održe i u novonastaloj COVID situaciji. Posebno sam ponosan na poduzetnički duh našeg sjevera – Zagorja, Varaždina, Međimurja, koji su perjanice izvozno orijentiranog gospodarstva i gospodarsko srce Hrvatske, a što se pokazalo i na današnjoj konvenciji – kazao je predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek, misleći pritom na poduzeća Vetropack Straža d.d., Omco Croatia d.o.o. i AquafilCRO d.o.o., koja su bila nominirana za nagradu “Zlatni ključ”.

Nominiran i AquafilCRO

Vetropack je nagradu osvojio za najboljeg izvoznika u Srbiju u 2019. godini, a bio je nominiran i za najboljeg izvoznika u Sloveniju. U kategoriji najboljeg izvoznika u Belgiju, nagrađen je Omco Croatia, koji je bio nominiran u još tri kategorije – za najboljeg izvoznika u Sjedinjene Američke Države, Rusku Federaciju i Tursku. Oroslavski AquafilCRO bio je pak nominiran za najboljeg srednjeg izvoznika. U toj je kategoriji nagrađen Infobip d.o.o., dok je najbolji veliki izvoznik u prošloj godini bio AD Plastik d.d., a najbolji mali i mikro izvoznik Jadran-tuna d.o.o. Najinovativniji izvoznik je Pliva Hrvatska d.o.o.

Tušek je uručio nagradu u kategoriji pet najvećih inozemnih tržišta, za najboljeg izvoznika u Italiju, a dobitnik je bilo poduzeće CroMaris d.o.o.

– Unatoč pandemiji, nadam se i nadalje pozitivnim izvoznim trendovima – zaključuje predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba