Tjedan kajkavske kulture u Krapini

Na Trškom Vrhu proslavljena sveta meša na kajkavskom, a Recital dječjeg stvaralaštva okupio 46 sudionika

Objavljeno: 09.09.2020. zagorjeinternational

U sklopu krapinskog Tjedna kajkavske kulture, Krapinčane je u ponedjeljak nasmijala predstava “Ringišpil” Kerekesh Teatra, u izvedbi Jana i Ljubomira Kerekeša, koja na komičan način prikazuje samohranog oca Stanka koji se brine o svom sinu Tonku. Uz prisutne epidemiološke mjere i u dva termina, predstava je privukla brojne uzvanike.
U svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, u utorak je proslavljen blagdan Male Gospe “svetom mešom” na kajkavskom jeziku. Ova tradicija nastavljena je već petu godinu zaredom. Sveta misa se slavi na kajkavskom i u narodnim nošnjama, baš kao nekada. “Mešno” slavlje uveličale su članice Udruge “Hrvatska žena” Krapina, predstavnici samoborskog i bistranjskog kraja i članice ŽVS-a “Viline” iz Krapine.
U utorak je u Galeriji grada Krapine održan i nezaobilazan Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva, koji je okupio 46 sudionika iz deset kajkavskih županija, gotovo pola Hrvatske. Brojni učenici pročitali su svoje kajkavske stihove, a ove godine dječje priredbe u Krapini imaju poseban značaj jer se obilježava 35 godina dječjeg stvaralaštva u sklopu Tjedna kajkavske kulture. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba