Zanimljivo sučeljavanje četvero kandidata za predsjednika SDP-a

KOLAR: Stranka 365 ne može biti partner SDP-a. OSTOJIĆ: Nisi trebao biti na otvorenju Bandićevih stranačkih prostorija

Objavljeno: 09.09.2020. zagorjeinternational

Kandidati za predsjednika SDP-a Mirela Ahmetović, Peđa Grbin, Željko Kolar i Ranko Ostojić sučelili su se u emisiji televizije Večernjeg lista, u koju je bio pozvan i Marino Percan, peti kandidat za šefa stranke, ali se ispričao drugim obavezama.
Na pitanje zašto smatra da bi bio dobar predsjednik stranke, Kolar je odgovorio kako je kao član ode devedesetih godina sa strankom prošao sve, te zahvaljujući tom znanju i iskustvu može odgovoriti potrebama hrvatskih građana.

– Dobro razumijem naše stranačko tijelo, čovjek sam koji okuplja i koji je naučio slušati. Samo ako se okupite s najkvalitetnijim ljudima, možete imati najbolji rezultat – kazao je Kolar.
Ahmetović kaže da sa svojim političkim iskustvom može omogućiti da SDP postane moderna socijaldemokratska stranka, Grbin smatra da ima najveću prepoznatljivost među građanima od svih kandidata, dok Ostojić kaže kako će članovi odlučiti tko treba pobijediti.

Povjerenje birača

Govoreći o najvećim problemima unutar stranke, kandidati su se uglavnom složili da je došlo do nedostatka komunikacije među članovima, ali i s građanima, kao i to da je potrebno vratiti povjerenje birača. Kolar je pritom spomenuo kako želi novi SDP na načelima koje je postavio Ivica Račan. Kandidati su se u načelu složili i oko buduće suradnje s političkom platformom Možemo, za koju kažu da je moguća, no, zanimljiva rasprava povela se oko Milana Bandića, kada je Ostojić prozvao Kolara da nije trebao biti na otvorenju prostorija županijskog ogranka Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

– Moramo biti jasni, moramo znati hoćemo li u priču uključiti Bandićevu stranku. Kolar, tu moramo biti jasni, jer ja nisam za to. Ti ne smiješ kao kandidat za čelnika SDP-a doći na otvaranje Bandićeve kancelarije u Zagorju. Jer šaljemo lošu poruku da mu opraštamo što je uzimao naše ljude i novcem pokušao dobiti žetončiće u Saboru – rekao je Ostojić, na što je Kolar prokomentirao da bi njegova tvrdnja bila žalosna, da nije smiješna.

– Ja sam župan Krapinsko – zagorske županije, Bandić je gradonačelnik grada Zagreba. Suradnje mora biti, za to su mi ljudi dali podršku. Jučer sam razgovarao i s premijerom Plenkovićem. Stranka 365 ne može biti partner SDP-a. Moramo napraviti sve da SDP ima snažnog kandidata kojeg će podržavati sve lijevo koje dolazi. Nikad se više ne smije dogoditi da Ibler određuje tko će biti gradonačelnik grada Zagreba. Zoran je maknuo mogućnost da se Bernardić kandidira, išli smo s Ostojićem, izgubio je, nitko nije preuzeo odgovornost. Dolazi Bernardić i on nameće u dogovoru s Vrdoljakom Anku Mrak-Taritaš. Zagrebačka organizacija mora vidjeti ima li kandidata koji može pobijediti Milana Bandića, vidjeti ima li neki vanjski kandidat, a ako se ne nađe, onda razgovarati s lijevim strankama – kazao je Kolar.

– Nisi sudjelovao u protokolu, nego si otišao na otvaranje njihovih stranačkih prostorija – ustrajao je Ostojić, a Kolar uzvratio:

– To bi bilo isto kao da ja kažem da si se ti kandidirao za predsjednika stranke, a nisi tražio podršku svoje županijske organizacije.

Grad Zagreb

Ostojić je dodao kako se svim srcem bori da SDP ne postane SDP 365, a na njegovoj je strani bio i Peđa Grbin.

– Jedno je surađivati s nekim tko obnaša vlast, moraš surađivati s predsjednikom Vlade, ali nećeš otići na otvaranje prostorija HDZ-a u Krapinsko – zagorskoj županiji. Na ovim izborima ključno je samo jedno, a to je osigurati da grad Zagreb napokon dobije vlast koju zaslužuje – rekao je Grbin, istaknuvši kako se u dva desetljeća u Zagrebu nije radilo ništa, za što veliku odgovornost nosi i SDP i za to se mora ispričati.

– Ako je netko ljevičar, i to pravi ljevičar, onda sam to ja. Ne može biti nikakve suradnje s Milanom Bandićem i njegovom strankom – zaključio je Kolar.
Grbin i Ahmetović su se složili i da budući predsjednik SDP-a mora biti i kandidat za premijera, dok Kolar kaže kako tu opciju ostavlja otvorenom, gledajući iskustva svojih kolega iz drugih zemalja, ali i grešku koju je napravio Davor Bernardić. Ostojić je pak rekao kako odmah treba formirati Vladu u sjeni.
Na pitanje hoće li se cijepiti protiv koronavirusa, svi su kandidati odgovorili potvrdno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba