Imendan danas slave Marije

“GOSPA MALA – JESEN PRAVA!”: Spomendan je Marijina rođenja – nezapovjedani blagdan, ali puku vrlo drag

Objavljeno: 08.09.2020. zagorjeinternational

Blagdan je Male Gospe – spomendan Marijina rođenja, za razliku od Velike Gospe, blagdana Marijina uznesenja na nebo koje se slavi 15. kolovoza. Kako piše portal Bitno.net, blagdan Male Gospe svoje početke ima u Jeruzalemu u 5. stoljeću. Tada je na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu, razvio se blagdan u čast Male Gospe – najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.
Postoji i pučka izreka “Gospa Mala – jesen prava!”, a s obzirom na to da se o Maloj Gospi lastavice skupljaju za odlazak, u puku se to tumači kao da ih Marija odvodi u tople krajeve, a onda ih vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka).
Mala Gospa nezapovjedani je blagdan, ali vrlo drag vjernicima pa će tako i danas mnogi hodočastiti u marijanska svetišta. Jedno od njih je i Svetište Majke Božje Gorske u Loboru, gdje se očekuje veći broj hodočasnika, pa će se slaviti četiri svete mise – u 7 i 8.30 sati, zatim je 10 sati pobožnost križnog puta od kapele sv. Antuna do Svetišta, u 11 sati hodočasnička sveta misa na otvorenom koju će predvoditi vlč. Stjepan Ivan Horvat i još jedna misa u 18 sati. Uoči blagdana Male Gospe, Župa sv. Ane Lobor organizirala je i trodnevnu duhovnu pripremu koju je predvodio vlč. Ivan Bingula.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba