Imendan danas slave Marije

“GOSPA MALA – JESEN PRAVA!”: Spomendan je Marijina rođenja – nezapovjedani blagdan, ali puku vrlo drag

Objavljeno: 08.09.2020. zagorjeinternational

Blagdan je Male Gospe – spomendan Marijina rođenja, za razliku od Velike Gospe, blagdana Marijina uznesenja na nebo koje se slavi 15. kolovoza. Kako piše portal Bitno.net, blagdan Male Gospe svoje početke ima u Jeruzalemu u 5. stoljeću. Tada je na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu, razvio se blagdan u čast Male Gospe – najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.
Postoji i pučka izreka “Gospa Mala – jesen prava!”, a s obzirom na to da se o Maloj Gospi lastavice skupljaju za odlazak, u puku se to tumači kao da ih Marija odvodi u tople krajeve, a onda ih vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka).
Mala Gospa nezapovjedani je blagdan, ali vrlo drag vjernicima pa će tako i danas mnogi hodočastiti u marijanska svetišta. Jedno od njih je i Svetište Majke Božje Gorske u Loboru, gdje se očekuje veći broj hodočasnika, pa će se slaviti četiri svete mise – u 7 i 8.30 sati, zatim je 10 sati pobožnost križnog puta od kapele sv. Antuna do Svetišta, u 11 sati hodočasnička sveta misa na otvorenom koju će predvoditi vlč. Stjepan Ivan Horvat i još jedna misa u 18 sati. Uoči blagdana Male Gospe, Župa sv. Ane Lobor organizirala je i trodnevnu duhovnu pripremu koju je predvodio vlč. Ivan Bingula.

Najnovije po kategorijama

“Ovo nije nagrada za mene, već za iskrenu posvećenost književnosti. To je prepoznato i htjela bih da ostane vezano uz ovu knjigu te da nešto ovako lijepo dožive i drugi mladi autori”

Mladoj autorici Eni Katarini Haler (24), svojevrsnom iznenađenju, za njenu prvu knjigu "Nadohvat", dodijeljena Nagrada Gjalski

“Ovo nije nagrada za mene, već za iskrenu posvećenost književnosti. To je prepoznato i htjela bih da ostane vezano uz ovu knjigu te da nešto ovako lijepo dožive i drugi mladi autori”

Objavljeno: 25.10.2020. alenbrodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter