U Krapini se održava 19. Znanstveni skup “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“

‘KAJ’ SE NEMRE POTRETI: “To je naša draga reč i odraz identiteta hrvatskog jezika”

Objavljeno: 07.09.2020. zagorjeinternational

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, u organizaciji Hrvatske udruge “Muži zagorskog srca” iz Zaboka i Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, održava se tradicionalni, 19. po redu Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem, “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“.

– Mi u udruzi “Muži zagorskog srca” jako smo ponosni na naš rad i trud te doprinos reafirmaciji kajkavskog jezika, književnosti i kulture. Doduše, ovo je samo početak i znanstvenih skupova bit će još puno. Ove se godine skup održava u otežanim uvjetima, no pridržavamo se epidemioloških mjera i to nas neće obeshrabriti za daljnje aktivnosti – rekao je Rajko Fureš, predsjednik Hrvatske udruge “Muži zagorskog srca”.

Kajkavsko izdavaštvo

– Sam znanstveni skup iznjedrio je mnoge izdavačke projekte, a, između ostaloga, do sada su objavljene dvije kapitalne edicije “Povijesti kajkavske književnosti”, koje je priredio magistar Ivan Zvonar. Uskoro očekujemo i treću ediciju, a objavljeno je i pet zbornika pod imenom “Kajkavski u povijesnom i sadašnjem obziru”, koji su skupili znanstvene i stručne tekstove sa znanstvenih i stručnih skupova održanih u Krapini u posljednjih 19 godina. Puno toga je u pripremi – rekao je Fureš i dodao da su ovi znanstveni skupovi doprinijeli afirmaciji kajkavskog diljem cijele Hrvatske, ali i međunarodno.

– Prema mojoj procjeni, kajkavski obuhvaća široko područje od oko milijun i pol govornika. Svima je to nama naša draga riječ i odraz identiteta hrvatskog jezika, uz štokavski i čakavski – ističe Fureš.
I ove će se godine na skupu elaborirati najznačajnije teme iz novije i starije kajkavske književnosti i kulture.

Suvremeni izričaj

Zamjenica krapinsko – zagorskoj župana za kulturne djelatnosti Jasna Petek napomenula je da se, uz slavljenje kulture, povijesti i baštine, u Tjednu kajkavske kulture slavi i “kaj” u suvremenom izričaju.

– Znanstveni simpozija “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“ važan je događaj jer, osim što na kajkavskom pjevamo i pišemo, važno je da se njime bave i znanstvenici – kazala je Petek.
Dragutin Kozina, zamjenik gradonačelnika Krapine, također je izrazio zadovoljstvo nastavkom održavanja ovog skupa.

– Drago mi je da je ovaj skup ostao nedirnut usprkos novim, nepogodnim okolnostima i nadam se da ćemo kontinuirano imati mogućnost doprinijeti našem “kaju” i dokazati da se “kaj nemre potreti” – zaključio je Kozina. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba