Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže, ističe kako je, usprkos krizi, Vetropack Straža nastavila projekt povećanja kapaciteta i krenut će osnažena u 2021.

“Dok je 2020. godina preživljavanja, 2021. bi trebala biti godina oporavka”

Objavljeno: 06.09.2020. zagorjeinternational

– Za Vetropack Stražu, ali i cijelu Vetropack grupu, 2019. je bila jedna od najuspješnijih godina. Sve je izgledalo “prelijepo da bi bilo stvarno”. Nažalost, nakon uspješnog starta 2020., ubrzo je stigao pravi šok, potonuće prodajnog plasmana u travnju, povijesni pad na mjesečnoj razini – kaže Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže.
Naime, Lider je, kao i svake godine, objavio ekskluzivnu publikaciju 1000 najvećih, u kojoj detaljno analizira poslovanje najvećih kompanija u Hrvatskoj. U toj je publikaciji anketirao čelne ljude najvećih kompanija u Hrvatskoj, između ostaloga, i direktora poznatog humskog poduzeća.

Brza prilagodba

– Brzo smo se prestrojili, prilagodili planove novoj realnosti te već u svibnju počeli lagani oporavak koji nam je tijekom ljetnih mjeseci, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni i djelomičnom oporavku naših najvećih izvoznih tržišta, pobudio optimizam. Stoga predviđamo da će rezultat na kraju godine biti bolji nego što smo ga vidjeli u travnju, iako je veliki pad prodaje u kritičnim mjesecima do kraja godine nemoguće nadoknaditi. Vjerujemo da će nam to omogućiti uspješan završetak velikog investicijskog projekta i snažan start u 2021. godini – najavljuje Premužak.
Otkriva i kako su, uslijed naglog viška kapaciteta, mnoge staklane značajno reducirale svoje proizvodne kapacitete, zaustavljale proizvodne linije i gasile staklarske peći. To je rezultiralo značajnim redukcijama broja zaposlenih i plaća, pa će industrija ambalažnog stakla na kraju 2020. godine sigurno izgledati drukčije nego godinu prije i imat će ogroman utjecaj na budućnost industrije. Međutim, s obzirom na to da se radi o industriji koja proizvod plasira za dnevne potrebe prehrane i pića, odnosno, nije luksuznog karaktera, Premužak ne sumnja u održivi rezultat na kraju ove i na relativno uspješan oporavak u narednim godinama.

Iskorak i rast

– Nakon šoka u prvoj polovici godine, turistička sezona u trećem kvartalu djelomično je spasila totalno potonuće. Svi strahujemo što će se dogoditi u jesenskim i zimskim mjesecima. Dok je 2020. godina preživljavanja, 2021. bi trebala biti godina oporavka, s ciljem vraćanja proizvodno – prodajnih volumena na pretkrizne brojke, a što bi omogućilo u kasnijoj 2022. značajniji iskorak i rast. No sigurno je da će se poslovne politike mijenjati, prioriteti će biti drukčije postavljeni, bit će to godina drukčijih rizika i prilika. Na svim tržištima dogodit će se cjenovne promjene, što će imati direktan utjecaj na poslovne rezultate svih gospodarskih subjekata, pa tako i Vetropack Straže i Vetropack grupe – ističe Premužak te ističe kako je, usprkos krizi, Vetropack Straža nastavila projekt povećanja kapaciteta i krenut će osnažena u 2021., s jasnim ciljem novih uspjeha i pobjeda.

– Sve što smo u krizi naučili, sigurno će utjecati na naše razvojne planove i strategije -zaključuje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba