NETRANSPARENTNOST DRŽAVE? Analiza Fininfo portala pokazala da su potpore za očuvanje radnih mjesta u travnju koristila 133 subjekta u (su)vlasništvu države, a na njih 79 mjere potencijalno nisu trebale biti primjenjive

Za 9000 zaposlenih u javnoj službi u mjesec dana isplaćeno 38 milijuna kuna potpora – od toga 11,3 milijuna po upitnim kriterijima

Objavljeno: 05.09.2020. zagorjeinternational

Fininfo portal proveo je analizu isplata za očuvanje radnih mjesta koje su isplaćene poslovnim subjektima za mjesec travanj ove godine. Analiza je identificirala 133 subjekta koji se nalaze u djelomičnom ili potpunom vlasništvu Republike Hrvatske, jedinica lokalne i regionalne samouprave te su se našla na popisu isplata potpora radi očuvanja radnih mjesta za travanj.

Prerađivačka industrija

Ti poslovni subjekti su primili 37,9 milijuna kuna potpora za očuvanje radnih mjesta, što čini 1,73 posto ukupnih isplata koje su iznosile 2,2 milijardi kuna za travanj 2020 godine.


Samo 21 od 133 subjekta pripada djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, odnosno da 21 pripada sektoru prerađivačke industrije. Dakle, 54 poslodavca koja su dobila potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 5,8 milijuna kuna ne posluju u djelatnostima koje su kvalificirane za dobivanje iste.

Za ukupno 79 poslovnih subjekata, na koje mjere potpora potencijalno nisu trebale biti primjenjive, odnosno ne posluju u djelatnostima koje su kvalificirane za isplatu potpora, isplaćeno je 11,3 milijuna kuna pa se postavlja pitanje jesu li se kriteriji za isplatu potpore za očuvanje radnih mjesta pravilno primijenili. Istraživanje ukazuje na nedostatak transparentnosti poslovnih subjekata koji su u (su)vlasništvu RH, jedinica lokalne i regionalne samouprave i podataka koji se javno objavljuju, kao i na potencijalno nepridržavanje kriterija za isplatu potpora.
Na popisu isplata potpora za ožujak nalazilo se 113 subjekata koji su u (su)vlasništvu RH, jedinica lokalne i regionalne samouprave, 20 manje nego u travnju. Isplate potpora za ožujak 2020. koje je primilo tih 113 subjekata iznosile su 15,4 milijuna kuna, što čini jedan posto ukupnih isplata potpora za mjesec ožujak.


Ukupno 65 poslovnih subjekata, koji su predmet ove analize, u (su)vlasništvu Republike Hrvatske te su za mjesec travanj dobili 26,5 milijuna kuna potpore, što je 70 posto ukupnih isplata koje su primili subjekti u (su)vlasništvu Republike Hrvatske, jedinica lokalne i regionalne samouprave, odnosno nešto više od jedan posto svih isplata za mjesec travanj. Izuzev Republike Hrvatske, čiji su subjekti primili najviše potpora za travanj, jedinice lokalne i regionalne samouprave čiji su subjekti primili najviše potpora za očuvanje radnih mjesta su Grad Zagreb, Grad Virovitica, Varaždinska, Splitsko – dalmatinska i Vukovarsko – srijemska županija.

Druga Virovitica

Subjekti u (su)vlasništvu Grada Zagreba primili su dakle najviše potpora za očuvanje radnih mjesta. Ukupan iznos isplaćen tim subjektima čini nešto više od tri milijuna kuna za 378 radnika. Napominjemo kako poredak top pet jedinica lokalne i regionalne samouprave na ovoj listi značajno odstupa od veličine istih, pa je tako Grad Virovitica jedina jedinica lokalne samouprave koja se našla na popisu te se pozicionirala odmah iza Grada Zagreba po iznosu isplaćenih potpora.

Subjektima u (su)vlasništvu Grada Virovitice isplaćeno je pet puta više potpora nego subjektima u (su)vlasništvu Splitsko-dalmatinske županije. Prema podacima Fininfo portala, od 133 subjekta koji su primili potpore za travanj, najveći udio subjekata čine društva s ograničenom odgovornošću (83 posto), dok najmanje čine ustanove kojih je svega sedam posto, što se može vidjeti i iz prikaza sljedećeg grafa.


Navedena 133 poslovna subjekta primila su potpore za nešto više od 9000 zaposlenih u iznosu od gotovo 38 milijuna kuna. Društva s ograničenom odgovornošću čine 57,6 posto ukupnih isplata potpora za poslovne subjekte obuhvaćene ovom analizom, dok ostatak čine dionička društva i ustanove. Samo 10 ustanova obuhvaćenih se našlo na popisu primatelja potpora za travanj 2020.

Prema podacima Fininfo portala, samo sedam subjekata pripada djelatnostima pružanja smještaja te pripremi i usluživanju hrane i pića i sektoru prerađivačke industrije.

Ostalih 25 subjekata primili su 5,5 milijuna kuna potpore, a spadaju u kategoriju poslovnih subjekata na koje se mjere potpora prema kriterijima iz provedbene dokumentacije ne odnose jer su im osnivači RH, jedinice lokalne i regionalne samouprave te ne pripadaju djelatnostima koje čine izuzetak. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba