I Varaždinska županija spremna za početak nove školske godine

Osiguran produženi boravak u svim školama kao i do sada, postignut dogovor s prijevoznicima, a u tijeku su i ulaganja od 341 milijun kuna

Objavljeno: 05.09.2020. zagorjeinternational

Svim će učenicima iz Varaždinske županije koji su pohađali produženi boravak, ta usluga biti dostupna i dalje. Dogovor s prijevoznicima je postignut, a ravnatelji su poduzeli sve mjere kako bi osigurali siguran boravak učenika u školi i organizaciju nastave, istaknuto je na press konferenciji povodom početka nove školske godine 7. rujna.
– Dogovor s prijevoznicima je postignut, a točno vrijeme polaska autobusa će škole pojedinačno objaviti i iskomunicirati s roditeljima i učenicima te putem službenih stranica škole. Uvest će se dodatni autobusi usklađeni s nastavom u dvije smjene. Djeca u autobusima trebaju nositi maske i biti grupirana. Gdje god je to moguće, poželjno je da učenici istog razrednog odjela budu jedni uz druge te sjedaju na ista mjesta. Ne očekujemo preveliku gužvu, u prosjeku se tridesetak učenika vozi autobusom – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak, savjetujući učenicima izbjegavanje gužvi i okupljanja na stajalištima autobusa i vlaka te češće pranje ruku.

Zamjenik je napomenuo i da dvije škole kreću s produženim boravkom 8. rujna, a njih devetnaest od 14. rujna. Tako će produženi boravak biti organiziran u svim školama koje su imale tu uslugu: 21 od ukupno 33 osnovne škole, s ukupno 41 grupom i 41 zaposlenim. Pojasnio je i da se, poštujući epidemiološke mjere, tijekom rujna dvorane neće iznajmljivati vanjskim korisnicima, a ako školski djelatnik bude upućen u samoizolaciju, preko liječnika opće prakse izdat će mu se uputnica za testiranje. Mjera samoizolacije izriče se samo onoj osobi koja je osobno bila u kontaktu s pozitivnom osobom. U tom se slučaju osobe koje žive u kućanstvu s osobom u samoizolaciji, ponašaju se uobičajeno. Tek ako osoba u samoizolaciji razvije znakove bolesti, testira se i bude pozitivna, od tog trenutka su sve osobe koje žive s tom osobom u samoizolaciji.

Nema zvona

Učenike nižih razreda dočekuje učiteljica, neće imati školsko zvono, pa će nastavnici odlučiti kad je odmor. Osnovno je pravilo ne miješati se s učenicima drugih razrednih odjela. Prehrana će biti osigurana posebno po razredima, a nastava tjelesnog se treba organizirati što je više moguće na otvorenom. Pojašnjeno je i kako su maske za učenike od 1. do 4. razreda obavezne samo u autobusu i u kretanju u školskom prostoru do same učionice, dok ih u učionici, tijekom nastave neće morati nositi. Za učenike od 5. do 8. razreda primjenjuje se isti sistem, ali u onim razrednim odjelima gdje nije moguće osigurati traženi razmak, obavezno je nošenje maski.

Na kraju je zamjenik Paljak zaželio svim učenicima uspješnu školsku godinu te da je “provedu u prostorima koji su za to građeni – školama”.

– Prvašićima želim dobrodošlicu, učinili smo sve da im prvi dani dobro prođu. Roditeljima poručujem da imaju povjerenja u nas, a ravnateljima zahvaljujem na dosadašnjem radu jer su pokazali kako su na visini zadatka. Nastavnicima posebno zahvaljujem jer su se pokazali najsvjetlijom točkom sustava u trenucima potpunog “lockdowna”, pa ne sumnjam da će tako biti i dalje. Neka godina dobro započne i neka ide samo na bolje – kazao je.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek naveo je da će od 7. rujna osnovne škole čiji je osnivač Varaždinska županija, pohađati 9513 učenika, a srednje 6914 učenika te kako je u njima zaposleno 3000 djelatnika.

– Jako smo zadovoljni upisima. Osmi razred završilo je 1714 učenika, a upisano je 1890 učenika srednjih škola s upisnim indeksom 110,27. Svima njima obrazovni sustav Varaždinske županije upućuje dobrodošlicu, a posebno onima koji će prvi puta krenuti u osnovnu školu, a njih je 1026, četiri učenika više nego prošle godine. Za naše Centre izvrsnosti prijavljeno je 800 učenika, prijave su bile do 5. srpnja, ovaj tjedan su bila online testiranja, radi dobivanja informacija o pohađanju nastave, a svi primljeni neka prate internetske stranice – kazao je pročelnik.

Podsjetio je i na ulaganja koja se pokreću, a koja su ove godine vrijedna čak 341 milijun kuna, od čega se 64 milijuna kuna odnosi na županijska sredstva.

Energetska obnova

– Projekti energetske učinkovitosti za naše 22 škole, koje će završiti 15. listopada, vrijedni su 71,8 milijuna kuna, kapitalna ulaganja 78,5 milijuna kuna, dodatna ulaganja i nabava opreme 8 milijuna kuna, a regionalni centri kompetentnosti čak 179 milijuna kuna. Ostali EU i INTEREG projekti vrijedni su 4 milijuna kuna – kazao je pročelnik.

Iznio je i zanimljive podatke oko završenih upisa u srednje škole, naznačivši kako najviše učenica ima Gospodarska škola, njih 211, tj. 86 posto, a Strojarsko prometna 188 učenika, također 86 posto. Najmanje je dječaka upisano u novomarofsku Srednju školu, a najmanje djevojaka u Srednju školu Ludbreg. Najviše dječaka ima na smjeru elektrotehnike, njih 169, a samo jedna djevojka, dok se za tekstilno – tehnološki smjer odlučilo samo troje dječaka i 91 djevojka. U Gimnaziji, od 545 učenika, 70 posto čine djevojke.

Da bi se nastava za sve učenike i djelatnike u novoj školskoj godini 2020./21. mogla provesti prema odgovarajućim uvjetima u postojećoj epidemiološkoj situaciji, Varaždinska županija posljednjih je tjedana s nadležnim institucijama, ravnateljima i prijevoznicima obavljala intenzivne pripreme kako bi osigurala sve potrebne prostorne, logističke, tehničke i financijske preduvjete, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba