Nastavak projekta "Prevencija i liječenje demencije" u Humu na Sutli

Nakon zanimljivog predavanja, sudionici zaplesali uz country glazbu

Objavljeno: 05.09.2020. zagorjeinternational

Nakon ljetne pauze i odmora, ponovno su započele aktivnosti u sklopu projekta “Prevencija i liječenje demencije”, pa je tako za sve sudionike u projektnim aktivnostima započeo vrlo zanimljiv i sadržajem bogat rujan.

Bitno predavanje

Prvo po redu rujansko predavanje održala je doktorica Sanja Kovačić, pod nazivom “Demencija i obitelj te prava bolesnika”. Doktorica je sudionike upoznala s pravima starijih osoba, interameričkom konvencijom za zaštitu ljudskih prava starijih osoba, protokolom Afričke unije te pravima starijih osoba u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj. Spomenula je i ageizam, kao vrlo čestu pojavu u današnje vrijeme te je sudionike upoznala s Izjavom volje, anticipiranom punomoći i anticipiranim naredbama te beneficijama koje one donose ukoliko osoba u budućnosti postane nesposobna da o pojedinim aspektima samostalno donese odluku. Kakva je povijest informiranog pristanka te koncept i sadržaj, kao i način na koji se informacije daju pacijentima, također se moglo čuti na ovom predavanju.

Uza sve to, doktorica Kovačić je pojasnila i što je poslovna sposobnost te kako se pokreće postupak za lišenje poslovne sposobnosti i koje su posljedice lišenja, tko je zakonski zastupnik, a tko skrbnik i koje su njegove uloge, što je pravo na (dostojanstvenu) smrt te kakvi su postojeći zakoni (Zakon o zaštiti prava pacijenata, Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i sl.).

Plesna radionica

Nakon kratke okrijepe, uslijedila je plesna radionica s Lukom Halićem, profesionalnim plesačem, u sklopu koje sudionici imaju priliku naučiti jednostavnu, a veoma zabavnu, te starijim osobama prilagođenu, koreografiju praćenu zvukovima country glazbe. Uz mnogobrojne načine na koje se može prevenirati demencija, ples doista smanjuje rizik od oboljenja. Ne samo da je zabavan, nego je i odličan za uvrštavanje tjelovježbe u tjednu rutinu, koja je bitna kod starijih osoba. Uz to, smanjuje se i društvena izolacija osoba jer se na plesu mogu družiti s drugim ljudima svoje dobi i zaista sudjelovati u aktivnosti. Naime, učenje i pamćenje novih i raznolikih koraka aktivira mnoge živčane puteve u mozgu, a također se smatra da potiče rast i preživljavanje stanica mozga, što je neophodno u zaštiti od razvoja demencije. Također, ples dokazano podiže razinu endorfina u tijelu te ljude razbuđuje iz depresivnoga stanja. Stoga se pozivaju svi, neovisno o području gravitiranja i dobi, da sudjeluju u budućim aktivnostima.

Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je besplatan prijevoz. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici “Prevencija i liječenje demencije”. Predavanja i radionice u sklopu ovog projekta u potpunosti su besplatne i dostupne svima, stoga se pozivaju svi zainteresirani da se pridruže 15. rujna na idućoj aktivnosti. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba