Udruga Kajkavijana predstavila 1,8 milijuna kuna vrijedan projekt "Stub-kultura"

PLESNA VEČER, RADIONICA LJUDSKIH PRIČA, VINOREL: Najavljena bogata kulturna jesen u Donjoj Stubici!

Objavljeno: 04.09.2020. zagorjeinternational

Udruga Kajkaviana, društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine iz Donje Stubice zajedno s partnerima, Gradom Donja Stubica te udrugama “Profesor Baltazar” i Multimedijalnim centrom “Stub-klub”, od svibnja 2020. provodi projekt “Stub-kultura”, koji je u petak predstavljen u Domu kulture u Donjoj Stubici, a najavljene su i nadolazeće aktivnosti u rujnu.

– Projekt vrijedan 1.847.554 kune sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, u iznosu od 1.570.421 kunu, a 277.133 kune osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatskog iz državnog proračuna. Bespovratna sredstva dobivena su putem natječaja “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice” – istaknula je predsjednica Udruge Kajkaviana Ines Krušelj-Vidas.

Fellerova zgrada

Voditeljica projekta Daria Mikulec opisala je aktivnosti i program rada.

– “Prostor sudjelovanja”, koji će se oformiti kroz projekt “Stub-kultura”, zamišljen je kao društveni centar za građane u središtu Donje Stubice, u Fellerovoj zgradi, zaštićenom kulturnom dobru koje je Grad Donja Stubica ustupio na korištenje Udruzi Kajkaviana, a čijoj će obnovi djelomično pridonijeti i sredstva dodijeljena ovom projektu. Društveni centar predstavlja javni prostor za provođenje grupnih aktivnosti, radionica, programa i projekata kulturno – kreativnog tipa namijenjenih građanima Donje Stubice te svim zainteresiranima iz uže i šire okolice. Program rada društvenog centra bazirat će se na aktivnostima koje obogaćuju kulturni život zajednice, temeljen na njenoj bogatoj baštini, a koje su ujedno od interesa za kvalitetno funkcioniranje zajednice i razvoj kulturnih politika Grada – rekla je Mikulec, najavivši i nadolazeće radionice.

– Kreativni programi koji su planirani za razdoblje od rujna 2020. do svibnja 2022. počivaju na njegovanju kajkavskog narječja te spajanju kulturne baštine i interpretacije ljudskih priča. Planirano je osam različitih programa radionica različitih sadržaja, sa specifičnim dinamikama odvijanja: od dva puta mjesečno do pet puta tijekom razdoblja provedbe. Svi navedeni događaji bit će redovito najavljivani na web stranici Kajkaviane te na društvenim mrežama projekta “Stub-kultura”, u obliku mjesečnog kalendara događanja za nadolazeći mjesec – objasnila je Mikulec.
U ponedjeljak, 14. rujna, održat će se prva u nizu kreativnih radionica za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama, u 17 sati, te Plesna večer 54+ u 19 sati. U utorak, 15. rujna, u 19 sati planiran je prvi susret Čitateljskog kluba. U sklopu “Znanstvenog piknika” od 25. do 27. rujna, bit će održane “Radionica vinorel tehnike slikanja”, skoro zaboravljene tehnike slikanja crnim vinom u dva termina, 25. i 26. rujna u 10 sati, zatim “Radionica interpretacije lokalne baštine, 25. rujna u 11 sati, “Radionica arheologije zajednice i radionica o jeziku” 26. rujna u 10 sati te “Radionica ljudskih priča” (događanje po uzoru na Ted Talk), koja će se održati 26. rujna u 17 sati.
Gradonačelnik Nikola Gospočić zahvalio je organizatorima na realiziranju prvog ovakvog projekta u Donjoj Stubici.

– Grad već duži niz godina vrši sanaciju Fellerove apoteke, a krajnja funkcija tog objekta će biti neka vrsta doma kulture i doma Kajkaviane. S obzirom na to da s radovima nismo došli do one faze do koje smo htjeli, odlučili smo sa ZARA-om i Kajkavianom cijeli grad pretvoriti u jedan veliki kulturni centar. Također, renoviramo i zgradu stare žandarmerije, koja će služiti u slične svrhe, odnosno postat će kulturno – informativni centar – rekao je Gospočić.

Najuspješniji projekt

Zvonimir Babić iz “Stub-kluba”, a ujedno i koordinator društvenog centra za multimediju, rekao je da će građani moći sve aktivnosti i najave pratiti na Instagramu i Facebooku.

– Baziramo se i na lokalni tisak te radio postaje i lokalnu televiziju. Izrađivat ćemo i promotivne plakate koje ćemo smjestiti na oglasne ploče diljem grada – rekao je Babić i dodao da je vizualni identitet projekta kreirao Nikola Sinković.
Emina Jukić, koordinatorica za održivi razvoj iz Udruge Profesor Baltazar, koja promovira znanost na brojne edukativne i zabavne načine, rekla je da će njihov najuspješniji projekt, “Znanstveni piknik”, također biti održan u sklopu Kajkaviane, s mjestom održavanja u perivoju Dvorca Stubički Golubovec.

– Kao udruga, podržavamo koncept u kojem se mladi ljudi potiču na pružanje pomoći lokalnim zajednicama da budu održive i time putem raznih inicijativa povezuju školu sa stvarnim životom i traže probleme u lokalnim zajednicama koje treba razriješiti – rekla je Jukić, napomenuvši da će “Znanstveni piknik” pratiti treći program HRT-a i YouTube kanal ZEZ.
Na predstavljanju projekta bila je i Jelena Burić iz Zagorske razvojne agencije, koja je u ovom projektu savjetodavno tijelo Kajkaviane.
Sva događanja odvijat će se uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera i preporuka. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba