PREMIJER PLENKOVIĆ NAJAVIO: Vlada produžuje mjere pomoći gospodarstvu do 31. prosinca

Nastavlja se sufinanciranje skraćenog radnog vremena i potpora od 4000 kuna po radniku za ugrožene djelatnosti

Objavljeno: 04.09.2020. zagorjeinternational

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković najavio je na jučerašnjoj sjednici nove mjere pomoći gospodarstvu zbog korona krize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite. Podsjetio je da je Vlada svojim dosadašnjim mjerama omogućila zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnosti i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih, za što je ukupno isplaćeno 6,3 milijarde kuna.
Plenković je najavio da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu. Istaknuvši da je pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta ključna tema, naveo je da je danas u Hrvatskoj više od 1,5 milijuna zaposlenih te otprilike 150 tisuća nezaposlenih.
Zajedničkim naporima, dodao je, u Hrvatskoj je osigurana poprilično solidna turistička sezona, što će se osjetiti i u proračunskim prihodima te će zbog toga očekivani pad BDP-a ipak biti nešto manji od prvotnih prognoza tijekom proljeća. Stoga je, istaknuo je premijer, Vlada razmatrala što učiniti dalje i koje poruke ohrabrenja poslati hrvatskom gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima.
Podsjetio je da je Vlada dosad nizom mjera omogućila zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnost i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih za što je ukupno isplaćeno 6,3 milijarde kuna. Vrhunac korištenja mjera bio je u travnju, kada je za preko 100 tisuća poslodavaca, Vlada isplatila plaće za 581 tisuću radnika.

Bez panike

Kako bi omogućila poduzetnicima da funkcioniraju bez ikakve panike i straha te da dobro planiraju svoje aktivnosti, Vlada će nastaviti mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, kao i produžiti mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, koja također iznosi 2000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto. Ta se mjera, rekao je premijer Plenković, odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa.
Za djelatnosti koje su posebno ugrožene, potpora od 4000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine, najavio je predsjednik Vlade. Spomenuo je pritom da se to posebno odnosi na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ukoliko su imali pad prometa veći od 60 posto. I ta potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa.
Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite, istaknuo je premijer Plenković.
Ujedno je najavio nastavak izdavanja Covid kredita za likvidnost poduzetnika putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

800 milijuna kuna

Sve te mjere će do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna i financirat će se sredstvima iz državnog proračuna, ali dio sredstava bit će kompenziran iz europskih fondova i to iz postojeće financijske perspektive, zatim pro futuro iz zajmova SURE programa, a dio iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost.

– Hrvatska je poduzela nacionalne mjere pravovremeno. Nismo čekali da se na razini EU usvoje pravni akti, instrumenti, iznađu sredstva, pa da kasnije krenemo s implementacijom. Reagirali smo na vrijeme i zbog toga u ovakvoj krizi nismo osjetili veći porast nezaposlenosti i omogućili smo premoštavanje krize brojnim gospodarskim subjektima – istaknuo je predsjednik Vlade, ocijenivši da su i nove aktivnosti upravo na tragu takve politike.
Najavio je da će sve te mjere temeljito raspraviti sa socijalnim partnerima, odnosno sindikatima i poslodavcima.

– Ovo su važne poruke uoči ove političke jeseni, ali prije svega ekonomske jeseni, kako bi svi mogli planirati svoje aktivnosti u okvirima koji su predvidljivi i poznati – poručio je premijer Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba