Potpisani ugovori s korisnicima

Županija osigurala 300 tisuća kuna za obnovu župnih crkvi u Gornjoj Stubici i Lazu

Objavljeno: 02.09.2020. zagorjeinternational

U Gornjoj Stubici, ispred župne crkve sv. Jurja, održano je potpisivanje ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na novčanu potporu temeljem Javnog poziva Krapinsko – zagorske županije za hitnu sanaciju štete prouzročene potresom na nepokretnim kulturnim dobrima – sakralnim objektima na području Krapinsko – zagorske županije.


– Javni poziv je bio raspisan od 27. srpnja do 26. kolovoza, a prijavitelj je mogao prijaviti jedan objekt koji je stradao u potresu – rekla je Mirjana Smičić – Slovenec, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu.


Na javni poziv su pristigle dvije prijave, iz Župe svetog Andrije iz Laza Bistričkog, kojoj je za obnovu župnu crkve odobreno 130 tisuća kuna, te iz gornjostubičke Župe svetog Jurja mučenika, kojoj je odobreno 170 tisuća kuna.
– Obje prijave su zadovoljile formalne uvjete, a također je zatraženo i stručno mišljenje od strane konzervatorskog tima u Krapini – rekla je Smičić – Slovenec.
Županija je dužna raspodijeliti sredstva u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

Najviše stradala

Jasmin Krizmanić, načelnik Gornje Stubice, podsjetio je da je njegova općina najviše stradala u potresu 22. ožujka.


– Imamo preko 300 objekata koje treba sanirati, a ovo nije jedini sakralni objekt koji je stradao na području ove općine. Htio bih zahvaliti Županiji što je našla način kako pomoći u obnovi sakralnih objekata, a nadam se da će i iduće godine naći sredstva za pomoć sakralnim objektima koji su od povijesne i tradicijske važnosti za našu općinu – rekao je Krizmanić.


Gornjostubički župnik Nikola Jurković otkrio je da župljani za sada sve sakramente slave na otvorenome, a radovi na obnovi crkve već su u punom jeku.


– Volio bih da se pred kraj ove godine vratimo u objekt naše župne crkve – rekao je Jurković te dodao kako mu je želja da se obnovi i kapela sv. Fabijana i Sebastijana u “srcu Slanog potoka”, gdje se nalazi najstariji barokni oltar u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Načelnik Marije Bistrice Josip Milički također je zahvalio na sredstvima.
– U potresu je na području naše općine stradalo 105 stambenih objekata. Imali smo sreće da je naša bazilika u Mariji Bistrici skoro pa neoštećena, a u proteklih nekoliko mjeseci je obnovljen zvonik – rekao je Milički.

Tri kapelice

Preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, govorio je o sakralnim objektima koje još treba obnoviti.
– Na području Marije Bistrice imamo tri ranjene kapelice –  Marija Magdalena, kapelica na Vinskom Vrhu i kapelica svetog Ladislava. Trebamo samo potvrdu konzervatorskog ureda, pa možemo krenuti s obnovom i tih objekata – rekao je Matošević, istaknuvši i kako im je želja da crkva na Lazu bude uređena do studenoga i prosinca, kako bi se u zimskim mjesecima moglo započeti sa slavljem unutar crkve.


Spomenuo je i da je već sanirana kapela sv. Mateja te se u njoj mogu slaviti svete mise.


Ukupan broj prijavljenih oštećenih objekata na području KZŽ je 565, a prva procijenjena vrijednost štete iznosi oko 75,5 milijuna kuna, istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.


– Šteta je takvih razmjera da pojedinci ne mogu obnoviti svoje objekte. Potrebno je organizirati fond. Raspolažemo sredstvima iz europskih fondova, no šezdeset posto sredstava bi trebala osigurati Vlada Republike Hrvatske, 20 posto Zagrebačka ili Krapinsko – zagorska županija i 20 posto privatna ili pravna osoba koja je vlasnik objekta. Mi ćemo sa svim svećenicima razgovarati o dinamici obnove kada vidimo kako će zakon regulirati obnovu, a za iduću godinu ćemo organizirati barem dio sredstava za obnovu sakralnih objekata – rekao je župan Kolar. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba