UNUTARSTRANAČKI IZBORI U SDP-u: Sučelili se Mirela Ahmetović, Peđa Grbin i Željko Kolar

KOLAR: Imam energiju i iskustvo u upravljanju koje nemaju niti Mirela niti Peđa. GRBIN: Čini mi se kao da se za kandidiraš za glavnog tajnika

Objavljeno: 01.09.2020. zagorjeinternational

Nakon poraza na parlamentarnim izborima, u SDP-u će se 26. rujna održati unutarstranački izbori, na kojima će, po načelu jedan član – jedan glas, biti izabrano kompletno novo vodstvo.
Za predsjednika stranke bore se četiri kandidata, Peđa Grbin, saborski zastupnik i SDP-ov stručnjak za ustavnopravna pitanja, zatim krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, načelnica Omišlja i saborska zastupnica u prvom mandatu Mirela Ahmetović, član pulskog SDP-a Marino Percan te bivši saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić.
Jutarnji list danas je uživo prenosio sučeljavanje troje kandidata, Mirele Ahmetović, Peđe Grbina i Željka Kolara, dok je Percan odbio poziv navodeći da ima druge obaveze, a Ostojić je podnio kandidaturu tek sinoć.
Na pitanje je li ga netko nagovorio da se kandidira za čelnika stranke, Kolar je odgovorio da je interesantno postaviti teoriju da njega, koji je dva puta župan, netko treba nagovarati da preuzme odgovornost za upravljanje SDP-om i vraćanje stranke u normalu.

Stvaranje politika

– Jeste li razmišljali da su svi ti ljudi koji su me podržali bili moji suradnici i da su prepoznali da imam energiju i iskustvo u upravljanju koje nemaju niti Mirela niti Peđa i da bih mogao voditi takav sustav? Voditi županiju nije tako jednostavno. Prema tome, ovako postaviti pitanje, takve stvari nas dijele jer smo jednakiji i manje jednakiji u SDP-u – kazao je Kolar, a replicirala mu je njegova protukandidatkinja.

– Ne ulazeći u težinu upravljanja županijom, htjela bih reći da kolega nema iskustvo upravljanja mojom općinom koju sam preuzela s dugovima, kadrovsko opustošenoj atmosferi, nezakonito strateškim projektima RH, a danas je moja općina peta najrazvijenija u RH – kazala je Ahmetović, a nadovezao se i Grbin.

– Omalovažavati nekog zbog posla kojeg je obnašao nije u redu. Posao predsjednika SDP-a nije samo organizacijske prirode, nego i stvarati politike i predstavljati ih javnosti. Možda nisam bio na čelu županije, ali sam 10 godina zastupao SDP i građane koji su me izabrali. Željko, ako ćemo svesti mjesto predsjednika SDP-a na ovo što si rekao, postoji funkcija glavnog tajnika, čini mi se da se za to kandidiraš – kazao je Grbin.
Kolar tvrdi kako nije nikoga omalovažavao.

Druženje s ljudima

– Neke stvari u obimu posla, ovlastima koje imate, nisu za uspoređivati. Najveće priznanje meni za ono što sam radio, jest kada mi je na sjednici Županijske skupštine oporbeni vijećnik kazao da se previše družim s ljudima. Tada sam shvatio da sam na pravom putu. Predsjednik SDP-a mora osjetiti bilo ljudi, moramo slušati malog čovjeka, odvojili smo se od radništva, svega, bavili smo se sami sobom, a ne politikama – kazao je Kolar.
Kandidati su, između ostaloga, odgovarali i na pitanje je li se ideja socijaldemokracije u Hrvatskoj istrošila.
Grbin je rekao da se socijaldemokracija u Hrvatskoj mora prilagoditi životu u 21. stoljeću, a s njime se slaže i Ahmetović, koja je dodala kako je “socijaldemokracija u RH postala staromodna i SDP joj se mora prilagoditi”. Kolar se pak osvrnuo na lijevo biračko tijelo.

– Nije nestalo lijevo biračko tijelo u RH nego su nestale lijeve politike. One nisu dobro iskomunicirane s našim biračima i glasačima. S obzirom na to da smo se bavili sami sobom, ušli su neki drugi u taj prostor, aktivizam smo zaboravili, zaboravili smo se baviti ljudima s posebnim potrebama, manjinama, jednakim šansama koje treba otvoriti svakome, a pogotovo mladim ljudima – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba