Pučišća, mjestašce na otoku Braču, cijelo je ljeto u znaku jubilarne, 25. godine Međunarodne ljetne glazbene škole

MA KOJI SU TO MOMCI? ZAGORCI ODUŠEVILI BRAČANE: Trubači David Janžek i Martin Drenški spustili se iz škole na rivu i svirkom raspametili prisutne

Objavljeno: 29.08.2020. Alen Brodar

Unatoč situaciji, i ovo ljeto u Pučišćima i Bolu na Braču, tijekom dva ljetna mjeseca održavaju  se desetodnevne radionice klasične, jazz i popularne glazbe, uz popratne koncerte i kulturne manifestacije. Uobičajeni zvukovi klesanja kamena koji odjekuje zimi i ovo ljeto zamijenili su zvuci klavira, gitare, violine, čela, flaute, trube, trombona, saksofona, harmonike , kontrabasa i pjevanja. Školu su kroz ove godine pohađali brojni učenici i studenti iz Zagorja, a mnogi od njih danas su poznati i priznati glazbenici, poput Barbare Suhodolčan, braće Kundih, braće Halužan i brojnih drugih, a ove godine tamo su bili trubači David Janžek i Martin Drenški.

Profesori iz Hrvatske i inozemstva, održali su 30-ak radionica mladim, talentiranim i ambicioznim polaznicima iz cijele Hrvatske ali i iz Litve, Švedske, Švicarske, Francuske, Češke, Njemačke, Austrije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Sviralo se posvuda

Uz svakodnevni individualni rad s profesorima održavali su se koncerti klase i nezaobilazni završni koncerti. Dio koncerata odvijao se u koncertnoj dvorani uz preporučenu distancu i sve epidemiološke mjere (publika u dvorani odslušala je, a neki glazbenici odsvirali su koncerte pod maskama). No, sviralo se i posvuda – na plaži, rivi, ulici, trgu, po maslinicima…. Upravo su se zagorski dečki nakon završnog koncerta odlučili spustiti sa svojim instrumentima na rivu i odsvirati nekoliko kompozicija i time su jednostavno oduševili Bračane i prisutne turiste.

Pavla Hoffman,Rina Markotić,Martin Drenški, David Janžek,Ante Bubić,Irma Kadoić

– I danas, nekoliko dana kasnije, u svakoj prilici mještani pitaju nas organizatore koji su to momci i hoće li doći sljedeće godine. Izazvali su neviđeni odjek – javili su nam organizatori, dodajući da za dečke pripremaju poseban program sljedeće godine.

Inače, nakon završnog Jazz koncerta očekuje se još jedna skupina glazbenika nakon kojih će završiti ljetni projekt, na kojem su ovog ljeta uz usavršavanje glazbenog umijeća, razmjenu iskustva i pripreme koncerata odradili brojni mladi ljudi.

Prestižna sveučilišta

– U ovih 25 godina pristizali su u pučišku školu profesori i polaznici iz naše zemlje i svih kontinenata. Mnogima je ova ljetna škola bila ulaznica na prestižna sveučilišta i pomogla u njihovim glazbenim karijerama. Brojni sudionici danas su priznati i poznati glazbenici, a upravo oni odnosili su razglednice mjesta, pa su zahvaljujući njima, Pučišća postala poznata kao glazbena pozornica, diljem svijeta – poručili su organizatori.

Program Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća u dugogodišnjoj suradnji je s Općinama Pučišća i Bol, Centrom za kulturu Bol, osnovnom glazbenom školom Brač i Buffet Crampon iz Pariza. U dugogodišnjoj tradiciji školu podržavaju Ministarstvo kulture RH, Arriva, HUZIP, ZAPRAF i HDU.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba