Ciljane mjere slovačke i poljske vlade koje virus pokušavaju obuzdati bez potpune karantene

Slovačka stavila Hrvatsku na crvenu listu, a Poljska zabranila letove iz naše države

Objavljeno: 28.08.2020. zagorjeinternational

Slovačka je stavila Hrvatsku na crvenu listu od 2. rujna. Osim Hrvatske na slovačkoj crvenoj listi su i Francuska, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Malta. Ljudi koji se vraćaju iz zemalja na crvenom popisu morat će u karantenu u trajanju od 10 dana, prenosi Večernji list.


Obuzdavanje virusa


Vijest je objavio slovački ministar zdravstva Marek Krajči, koji je rekao kako Slovačka ima visok broj uvezenih slučajeva i dodao kako su uvezeni slučajevi činili oko 24 posto svih slučajeva u kolovozu. Pritom je naglasio kako je puno slučajeva uvezeno iz Češke, ali i iz Hrvatske, u kojoj je, kako kaže, zadnjih dana došlo do značajnog pogoršanja situacije. A Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među navedenim zemljama nalazi se i Hrvatska, stoji u nacrtu zakona objavljenom u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom. Ta je odluka dio ciljanih mjera poljske vlade koja ovaj puta pokušava obuzdati virus bez potpune karantene.- Zbog prijetnje širenja zaraze virusom SARS CoV-2, nužno je provesti pravo na uvođenje zabrane letenja kako bi se smanjila na najmanju moguću mjeru prijetnja javnom zdravlju – navedeno je u uredbi.


Ukinuti letovi


Poljska je zatvorila granice i ukinula sve letove u ožujku kako bi spriječila širenje koronavirusa. Postupno je olakšavala restrikcije, te u svibnju otvarala trgovačke centre, hotele i restorane. Poljska nacionalna kompanija PLL LOT obnovila je međunarodne letove 1. srpnja, gotovo četiri mjeseca nakon što ih je suspendirala. Među zemljama koje će biti pogođene zabranom letova su uz Hrvatsku i Francuska, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska, SAD, Izrael, Meksiko i Brazil. Poljska je od početka pandemije imala 64 689 slučaja koronavirusa i 2010 smrtnih slučajeva. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba