U Krapini dodijeljeni 352.000 kuna vrijedni ugovori za 28 udruga

“Novac za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ni u jednom trenutku nije bio upitan. Vi svojim radom nadoknađujete sve što se kroz sustav nije dobro posložilo”

Objavljeno: 26.08.2020. zagorjeinternational

U srijedu su u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini dodijeljeni ugovori 28 zagorskih udruga iz područja prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama, koje su ostvarile pravo na potpore Krapinsko –  zagorske županije za 2020. godinu. Ukupna vrijednost natječaja u ovom pozivu iznosila je 352.000 kuna, a maksimalan iznos koji su udruge mogle ostvariti za svoj projekt ili program je 30 tisuća kuna. Natječaj je trajao do 1. srpnja.

Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti, objasnila je da je ovim natječajem htjela odgovoriti na potrebe na koje su udruge ukazivale, posebice u vrijeme epidemije zbog koje je i natječaj bio odgođen.

– U samom tijeku natječaja, imali smo nesretnu okolnost, pogodila nas je epidemija koronavirusa. Neke udruge su odustale od svojih projekata, a 14. svibnja smo zaustavili natječaj. No, već 1. lipnja smo otvorili ovaj javni poziv na koji su svi uspješno prijavili svoje programe. Ukupna vrijednost natječaja u ovom pozivu iznosila je 352 tisuće kuna, a maksimalan iznos koji je udruga mogla ostvariti za svoj projekt ili program je 30 tisuća kuna – rekla je Petek i dodala da su stigle 43 prijave, što je osjetno manje od broja prijavljenih na natječaje takvog tipa tijekom prijašnjih godina.

Ponovljeni natječaj

– Od 43 prijave, 12 nije administrativno zadovoljilo, a tri udruge nisu ostvarile minimalan broj bodova prilikom kvalitativne provjere. Potporu je tako ostvarilo 28 udruga – rekla je Petek i objasnila svrhu ponovljenog javnog natječaja.

– U ponovljenom natječaju, nastojali smo javni poziv prilagoditi potrebama na koje su nastale u vrijeme epidemije. Prednost pri vrednovanju su imale udruge koje su u svom programu ili projektu predvidjele nastavak zapošljavanja, a isto tako su više bodovani programi koji su previđali korisničku skupinu djece s poteškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom – zaključila je Petek.

U ime svih dobitnika potpore obratio se Dragutin Burek, predsjednik Udruge invalida Bedekovčina i pritom zahvalio Krapinsko – zagorskoj županiji, županu i suradnicima, na pronalasku načine za sufinanciranje udruga koje brinu o skupinama ljudi koje su “obično na marginama društva”.

– Želim svima uspješnu realizaciju projekata i pozivam one koji se do sada nisu javili da se jave na natječaj, jer postoje mogućnosti da se dobiju sredstva, a na projektima samo treba raditi i raditi te unaprjeđivati ih. Županiji želim da nastavi ovako pomagati osobama s invaliditetom – rekao je Burek, čija je udruga dobila 25 tisuća kuna.

Smanjena sredstva

Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan je rekao da je bila njegova odluka da se usred pandemije koronavirusa zaustave svi natječaji, da se vidi bez čega se može i da se u novom pozivu osiguraju sredstva za one projekte i ciljanje skupine koje jednostavno moraju imati potporu zajednice.

– Ni u jednom trenutku nije bilo ni pomisli, a kamoli da bi se napravilo nešto što bi onemogućilo sredstva za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Surađujemo već dugo godina i mislim da smo uspostavili jedan dobar odnos. Sredstva su smanjena, ali nismo ograničavali razinu maksimalnog iznosa sredstava. Do kraja tjedna ili najkasnije u ponedjeljak će biti isplaćena sredstva i nadam se da će udrugama barem malo olakšati situaciju u kojoj su se našli – rekao je Kolar.

Kolar se također osvrnuo i na broj nezaposlenih te natječaj za iduću godinu.

– Ne znam kakva će biti situacija. Na Zavodu za zapošljavanje raste broj ljudi, a vjerujem da će nakon ove turističke sezone on još i skočiti. Nama prihodi padaju, a rastu troškovi samoodržavanja sustava. No, sada unaprijed kažem da to neće utjecati na financiranje udruga u idućoj godini. Krenut ćemo s natječajem u drugom mjesecu, a novaca sigurno neće biti manje nego sada i pokušat ćemo sredstva čak i dignuti – rekao je Kolar i zahvalio se svima koji sudjeluju u natječaju.

– Vi sa svojim radom zapravo nadoknađujete sve ono što se kroz sustav nije dobro posložilo i usmjeravate nas u kojem smjeru mi moramo ulagati sredstva. Hvala Vam na ovom partnerstvu i nadam se da ćemo i dalje zajednički raditi te povući europska sredstva – zaključio je Kolar i prokomentirao mlade.

– Mlade je danas teško izvući iz kuće, od ekrana, laptopa i mobitela i zato se zahvaljujem udrugama koje aktiviraju djecu i mlade i tako im omogućavaju druženje, socijalni kontakt i učenje timskom radu. To je neprocjenjivo – zaključio je župan.

– Ova sredstva nam jako puno, a najveći dio tog novca predviđen je za ljetnu rehabilitaciju. Ona je odrađena, no sada će se sredstva refundirati – objasnila je predsjednica Udruge distrofičara Krapina, Mirjana Janžek, čija je udruga dobila 26 tisuća kuna.

– Ljetna rehabilitacija se odnosila na odlazak naših članova u Rovinj na sedam dana, gdje se provodila rehabilitacija u moru i vježbe disanja te kreativne radionice i sve što im je bilo potrebno u ovo vrijeme. Jedan dio sredstava je namijenjen za prijevoz osoba s invaliditetom. Naime, udruga ima prilagođeni kombi, a moramo plaćati i vozača. Tu su uključene i klupske aktivnosti te druženja – rekla je Janžek, čija udruga broji 40-ak članova. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba