Preko pola milijuna kuna vrijedna investicija u opremu Opće bolnice Zabok

“Ova dva respiratora i centralni monitorni sustav su ono što nam treba u korona krizi, a spašavat će živote i svim ostalim pacijentima na intenzivnoj”

Objavljeno: 24.08.2020. zagorjeinternational

Oprema kojom Opća bolnica Zabok liječi pacijente zaražene aktualnim COVID-om-19, ali i, ne manje bitno, ostale bolesti, uz pomoć Krapinsko – zagorske županije se povećala za dva respiratora i šest aparata za praćenje vitalnih životnih funkcija.

Ravnatelj bolnice, Tihomir Vančina, osvrnuo se na potrebitost moderne medicinske opreme.

– Zahvaljujem se Županiji i županu, ali moram reći da to više nije iznimka jer nas Županija prati cijelo vrijeme. U posljednje tri do četiri godine, mi smo investirali preko 30 milijuna kuna u našu bolnicu i ovo je samo dokaz da bez moderne medicinske opreme ne možemo pružati potrebnu pomoć. Ova dva respiratora i centralni monitorni sustav koji su nam nedostajali od početka smo nabavili u pravi trenutak, tijekom korona krize, kako bi naši pacijenti imali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu jer znate i sami da respiratori spašavaju ljudske živote. Ti aparati nisu ovdje samo zbog pacijenata COVID-19, već zbog svih pacijenata koje moramo intenzivno liječiti – rekao je Vančina i dodao da se spremaju za jesen, kada se očekuje nagli rast novozaraženih.

Voditeljica interne medicine, dr. Marija Marković, zahvalila se u ime svih liječnika, liječnica, medicinskih sestara i tehničara.

– Radi se o dva vrhunska respiratora i sustavu koji može pratiti vitalne parametre šest pacijenata, a bit će korišteni u centralnoj jedinici intenzivnog liječenja i jedinici za intenzivno kardiološko liječenje, a oni će nama pomoći pri i pri liječenju COVID-19 pozitivnih pacijenata – rekla je dr. Marković.

Kontinuirano ulaganje

Župan Željko Kolar naglasio je kako KZŽ vodi brigu o zdravlju pacijenata zajedno s Općom bolnicom Bračak i kontinuirano ulaže u nove aparate, tehnologiju i opremu o kojoj god se bolesti radilo.

– Nakon pojave COVID-19 u Republici Hrvatskoj, odmah smo na temelju suradnje i analize koje je napravila Opća bolnica Zabok, krenuli u nabavu dva respiratora i šest aparata za praćenje vitalnih životnih funkcija. Postupak javne nabave je obavila bolnica, oni su stigli i sada su raspoloživi za korištenje – rekao je Kolar i dodao da je ukupna investicija 510 tisuća kuna, odnosno, preko pola milijuna kuna.

– Krapinsko – zagorska županija godišnje odvaja iz vlastitih sredstava dva i pol milijuna kuna za otplatu kredita za Opću bolnicu Zabok i taj kredit nam izlazi u trećem kvartalu 2021. godine i nakon toga će nam se osloboditi sredstva koja ćemo i dalje ulagati u Opću bolnicu Zabok sukladno potrebama i uputama koje ćemo dobiti od vijeća koje upravlja bolnicom. Deset milijuna kuna se godišnje uloži u Opću bolnicu Zabok, a svako malo imamo i manje akcija kojima pomažemo onima koji usluge bolnice koriste – rekao je krapinsko – zagorski župan Kolar

Preko pola milijuna kuna

Na pitanja novinara, ravnatelj Vančina objasnio je trenutno u bolnici 10 respiratora, svakodnevno ih se koristi u jedinici intenzivnog liječenja, gdje imaju i 10 kreveta.

– Što se tiče COVID pacijenata, do sada smo na respiratoru u Zagreb transportirali troje pacijenata u najvećoj epidemiji, to nam je dosad bio i najveći posao. Do sada, što se tiče koronavirusa, nismo imali pacijenata ovdje na respiratoru i nadam se da će se takva situacija i održati. Spremni smo za jesen, no neće tu biti samo COVID, kao što sam i rekao, nismo zaboravili i na druge bolesti koje dolaze i koje nisu prestale, poput gripa i prehlada, koje će nama činiti opterećenje, međutim ova oprema će nam pomoći da budemo spremni – zaključio je ravnatelj bolnice Vančina. (Lovro Belošević) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba