23. KOLOVOZA: Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma

U spomen žrtvama komunističkog pokolja u Maclju, sutra komemoracija u Crkvi Muke Isusove

Objavljeno: 22.08.2020. AB

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma obilježava se 23. kolovoza. Stoga će se sutra, u spomen žrtvama komunističkog pokolja u Maclju, u organizaciji Udruge Macelj 1945., održati komemoracija u Crkvi Muke Isusove. U 9 sati na rasporedu je sveta misa, koju predvodi fra Franjo Mustač, a u 9.45 sati bit će komemoracija kod grobnice pored crkve. U 10 sati slijedi obraćanje predstavnika Udruge Macelj 1945., a potom u 10.30 sati paljenje svijeća kod križa u Lepoj Bukvi, nakon kojeg se očekuje obraćanje predstavnika hrvatskih vlasti, koji su također pozvani.

Prema svojim mogućnostima pozvani su nazočiti i hodočasnici s prijevozom u vlastitoj organizaciji.

Macelj je stratište tisuća žrtava, 130 grobnih jama, najveće po 1.250 ekshumiranih žrtava, od kojih ovdje počivaju 21 svećenik, franjevac i bogoslov, kako je zapisano u kronici Franjevačkog samostana u Krapiniu u lipnju 1945.: “XXI. veri martyres pro fide et patria“

Idući dan, u sklopu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, Udruga Macelj 1945. će u spomen žrtvama u Zagrebu održati tiskovnu konferenciju za medije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba