23. KOLOVOZA: Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma

U spomen žrtvama komunističkog pokolja u Maclju, sutra komemoracija u Crkvi Muke Isusove

Objavljeno: 22.08.2020. AB

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma obilježava se 23. kolovoza. Stoga će se sutra, u spomen žrtvama komunističkog pokolja u Maclju, u organizaciji Udruge Macelj 1945., održati komemoracija u Crkvi Muke Isusove. U 9 sati na rasporedu je sveta misa, koju predvodi fra Franjo Mustač, a u 9.45 sati bit će komemoracija kod grobnice pored crkve. U 10 sati slijedi obraćanje predstavnika Udruge Macelj 1945., a potom u 10.30 sati paljenje svijeća kod križa u Lepoj Bukvi, nakon kojeg se očekuje obraćanje predstavnika hrvatskih vlasti, koji su također pozvani.

Prema svojim mogućnostima pozvani su nazočiti i hodočasnici s prijevozom u vlastitoj organizaciji.

Macelj je stratište tisuća žrtava, 130 grobnih jama, najveće po 1.250 ekshumiranih žrtava, od kojih ovdje počivaju 21 svećenik, franjevac i bogoslov, kako je zapisano u kronici Franjevačkog samostana u Krapiniu u lipnju 1945.: “XXI. veri martyres pro fide et patria“

Idući dan, u sklopu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, Udruga Macelj 1945. će u spomen žrtvama u Zagrebu održati tiskovnu konferenciju za medije.

Najnovije po kategorijama

“Ovo nije nagrada za mene, već za iskrenu posvećenost književnosti. To je prepoznato i htjela bih da ostane vezano uz ovu knjigu te da nešto ovako lijepo dožive i drugi mladi autori”

Mladoj autorici Eni Katarini Haler (24), svojevrsnom iznenađenju, za njenu prvu knjigu "Nadohvat", dodijeljena Nagrada Gjalski

“Ovo nije nagrada za mene, već za iskrenu posvećenost književnosti. To je prepoznato i htjela bih da ostane vezano uz ovu knjigu te da nešto ovako lijepo dožive i drugi mladi autori”

Objavljeno: 25.10.2020. alenbrodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter