Mjesto održavanja raznih radionica, manifestacija, edukacija i promocija

Radobojčani krenuli s obnovom “Stare hiže”, primjerka tradicionalne zagorske arhitekture

Objavljeno: 22.08.2020. zagorjeinternational


Općina Radoboj je prije nekoliko godina otkupila jednu staru derutnu kuću u naselju Bregi Radobojski koja je bila jedan od rijetkih preostalih primjeraka tradicionalne zagorske arhitekture 19. i prve polovice 20 stoljeća. Kuća je zahtijevala temeljitu obnovu. Nakon kupnje, bila je rastavljena te se pristupilo čišćenju i pjeskarenju oblica od kojih je bila sastavljena, zatim su izgrađeni novi temelji te je izgrađen podrumski prostor, a kuća je ponovno sastavljena, te postavljena na betonsku ploču čime se nastoji sačuvati je od ponovnog utjecaja vlage i propadanja. Kuća je kompletno obnovljena, uređena i opremljena, te dodijeljena na održavanje i korištenje Športsko kulturnoj udruzi građana Josip Poljak koja se posebno ističe na planu zaštite tradicije i baštine.

Radovi na kući

S obzirom na to da je cijela kuća napravljena od drva, kako bi se sačuvala i zaštitila od nepovoljnih vremenskih utjecaja, vrijedni članovi udruge ovih dana izvršili su bojanje cijele kuće, te je tako zaštitili od propadanja, kako bi i nadalje mogla svjedočiti o tome kako se nekad živjelo na zagorskim bregima.

Različite aktivnosti

U “Staroj Hiži”, kako ju nazivaju mještani naše općine, članovi Športsko kulturne udruga građana Josip Poljak provode različite radionice, manifestacije, edukacije, promocije i slične događaje koji zahtijevaju određenu dozu autohtonosti, odnosno izvornog duha u skladu s tradicijom našega kraja. Najpoznatiji su tradicionalni običaj “perečehe” odnosno čupanja perja u svrhu punjenja jastuka i pokrivača istim, te “lupitve kuruze” što je stari običaj pripreme i vezanja kukuruza za zimsko razdoblje. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba