U posljednja 24 sata dva nova slučaja zaraze koronavirusom u KZŽ, aktivnih slučajeva 15

EPIDEMIOLOGINJA POPIJAČ – CESAR (HZJZ): Djecu treba pustiti u školu i pritom ona ne bi trebala nositi maske

Objavljeno: 19.08.2020. admin

U Krapinsko – zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije održanoj u Krapini.

Bolji od prosjeka

– Trenutačno se radi o 15 aktivnih slučajeva, a za vrijeme ove “druge faze” koronavirusa, od 24. lipnja pa do danas, imali smo 35 oboljelih sveukupno, od kojih je 20 ozdravilo. U samoizolaciji je trenutno 67 osoba, a broj testiranih do jučer iznosi 4999 – rekla je Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti i dodala da smo u Krapinsko – zagorskoj županiji imali zapravo poprilično malen broj zaraženih u odnosu na ostatak Hrvatske.

– Bili smo odgovorni i nadam se da će svi ljudi koji nas posjećuju i prolaze kroz našu županiju također odgovorno postupati. Krapinsko – zagorska županija, u odnosu na Republiku Hrvatsku, trenutno na 100 tisuća oboljelih ima sveukupno 10, a prosjek u državi je 33 – zaključila je Petek.

Dolazak jeseni

Gordana Popijač – Cesar, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, rekla je da očekuje povećani broj oboljelih s dolaskom jeseni, odnosno, razdoblja godine u kojem se javljaju i druge respiratorne bolesti.

– Karakteristike zaraženih u našoj županiji su iste kao i one u ostatku RH. Najveći broj zaraženih pripada dobnoj skupini između 20 i 60 godina. Više je zaraženih žena nego muškaraca – rekla je Popijač – Cesar.  

Dodala je da su kliničke slike dosad zaraženih lakše jer su to bili mlađi ljudi, jačeg imunološkog sistema. Također, dotaknula se pitanja povratka djece u škole.

– Sa svojeg epidemiološkog stajališta, mislim da djecu treba pustiti u školu, ali im treba naglasiti da se maksimalno drže propisanih mjera. Iako je do sad bilo zaražene djece, to su sve bile lakše epidemiološke slike. Ne bih propisala da djeca moraju nositi maske u školama, no naglašavam da bi se trebali držati mjera sigurnosti – zaključila je Popijač – Cesar. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba