ZAGORJE INTERNATIONAL ISPRED VREMENA: S obzirom na porast broja digitalnih novina, nazire li se kraj printanim izdanjima?

IZVRŠNI DIREKTOR NEW YORK TIMESA: Tiskanim novinama dajem maksimalno još 20 godina, zamijenit će ih digitalne

Objavljeno: 15.08.2020. zagorjeinternational

Gotovo sve što nas zanima danas se u nekoliko klikova mišem ili dodira prstom po ekranu može naći na internetu te u sadržaju uživati na telefonima, tabletima ili računalima. Mnogima, a pogotovo mlađim generacijama odraslima u digitalnom dobu, vjerojatno nema previše smisla trošiti novac na kupovinu tiskanih izdanja novina i čitanja vijesti koje se ionako najčešće mogu besplatno pronaći na internetu.

Digitalni mediji, nije teško zaključiti, potpuno će zamijeniti tiskana izdanja i jedino je pitanje kada će se to dogoditi. Novinari CNBC-a odgovor na to pitanje potražili su u razgovoru s izvršnim direktorom NY Timesa Markom Thompsonom, koji se na toj poziciji nalazi od 2012. i uskoro će to mjesto prepustiti Meredith Levien. Prema njegovom mišljenju, tiskano izdanje NY Timesa sigurno će izlaziti još cijelo desetljeće, možda čak i 15 ili malo više godina. Bio bi, kaže, veoma iznenađen ako se tiska i za 20 godina.

Promjena poslovanja

Kao i brojni drugi mediji, NY Times morao je radikalno promijeniti poslovanje i prilagoditi se digitalnom dobu, no Thompson kaže kako bi, zahvaljujući 900 tisuća pretplatnika tiskanog izdanja, novine mogle izlaziti svaki dan i bez jednog jedinog oglasa ostvarivati profit.

Ipak, u skladu s vremenom, a i zbog utjecaja pandemije, proteklih mjeseci sve je veći broj ljudi koji Times čitaju samo u digitalnom izdanju te je prošli kvartal prvi put ukupna digitalna zarada premašila zaradu od printanog izdanja. Pri tome treba napomenuti kako je oglašavanje u tiskanom izdanju u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije u minusu više od 50 posto te Thompson sumnja da će se brojke vezane uz oglašavanje ikada popraviti i vratiti na nivo kakav je bio 2019.

Digitalni pretplatnici

Tijekom posljednjih pet godina broj digitalnih pretplatnika porastao je s milijun u listopadu 2015. na 5,7 milijuna, koliko su imali tijekom drugog kvartala ove godine, a dugoročni plan je – 10 milijuna pretplatnika do 2025. godine. (lb)

PROČITAJTE NOVI BROJ PRVIH ZAGORSKIH DIGITALNIH NOVINA ZAGORJE INTERNATIONAL:

Najnovije po kategorijama

“Ovo nije nagrada za mene, već za iskrenu posvećenost književnosti. To je prepoznato i htjela bih da ostane vezano uz ovu knjigu te da nešto ovako lijepo dožive i drugi mladi autori”

Mladoj autorici Eni Katarini Haler (24), svojevrsnom iznenađenju, za njenu prvu knjigu "Nadohvat", dodijeljena Nagrada Gjalski

“Ovo nije nagrada za mene, već za iskrenu posvećenost književnosti. To je prepoznato i htjela bih da ostane vezano uz ovu knjigu te da nešto ovako lijepo dožive i drugi mladi autori”

Objavljeno: 25.10.2020. alenbrodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter