Povodom Dana grada Oroslavja i Dana župe, u Društvenom domu u Andraševcu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća

JELICI SOJČ NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO: Zaslužila ju je za humanitarni rad i nesebični doprinos zajednici

Objavljeno: 14.08.2020. zagorjeinternational

Povodom Dana grada Oroslavja, Dana župe i blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, u Društvenom domu u Andraševcu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Otvorio ju je Stanko Čičko, predsjednik Gradskog vijeća, koji se zahvalio svim vijećnicima na dobroj suradnji i svim odlukama koje su donesene za dobrobit Oroslavja, da bi potom predao riječ gradonačelniku Emilu Gredičaku.

– Morali smo donijeti niz mjera kojima smo olakšali našim gospodarstvenicima, građankama i građanima da prebrode ovo krizno vrijeme. Beskamatno smo odgodili naplatu komunalne naknade svima za 90 dana, u cijelosti smo oslobodili sve poslovne subjekte zahvaćene posljedicama krize od plaćanja poreza, zakupa za korištenje javnih gradskih površina i prostora i komunalne naknade, Grad je preuzeo plaćanje i mjesečno učešće roditelja za smještaj djece u vrtićima, troškove prehrane i produženog boravka u osnovnoj školi, a svim ugostiteljima koji posluju na području grada Oroslavja omogućili smo da za vrijeme trajanja protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja mogu zatražiti od Grada korištenje javnih površina bez plaćanja za obavljanje svoje djelatnosti uz postojeći ugostiteljski prostor. Također, kao privremenu mjeru, rebalansom gradskog proračuna, morali smo zbog pada izvornih prihoda proračuna, na koji nismo mogli utjecati, smanjiti i rashodovnu stranu proračuna kako bi održali financijsku stabilnost i sigurnost grada – kaže Gredičak.

Biciklistička staza

Uz zadržanu financijsku stabilnost, svi započeti i planirani projekti u gradu su se nastavili realizirati unaprijed predviđenim tempom, pa su uz željno očekivani uređeni i dograđeni gradski vrtić, na kojem se završetak radova očekuje krajem ove godine, nastavljeni i brojni drugi projekti, kao što su nabava komunalne opreme vrijedna 1,8 milijuna kuna, potpisan je Ugovor o financiranju nove gradske tržnice, s Gradom Zabokom projektirana je i prijavljena biciklistička ruta Zabok – Oroslavje nazvana “BRZO”, vrijedna čak 14 milijuna kuna.

– Tu je i projekt izgradnje školske sportske dvorane, koji je nakon potpisivanja Sporazuma s Krapinsko – zagorskom županijom o zajedničkom ulasku u projektiranje i izgradnju, te županijske pomoći  kod otkupa dijela potrebnog zemljišta, postao i strateški projekt Vlade RH i prijedlog zaključka na sjednici Vlade. Naime, Vlada RH tim se Zaključkom obvezuje sufinancirati i stručno pomoći na tom projektu pa se veselimo i toj velikoj investiciji u Oroslavju, a koja je, trenutno pred dobivanjem građevinske dozvole – Kaže Gredičak te nabraja dalje: Projekt “Zaželi”, projekt “Aktivno uključivanje i poboljšavanje zapošljivosti te razvoj inovativnih usluga za ranjive skupine”, projekt dogradnje i rekonstrukcije Doma kulture, Poučna staza Oroslavje, reciklažno dvorište,…

– Trenutno najveća investicija u gradu je izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar, koja obuhvaća 130.000.000 kuna ukupnih investicija na prostoru grada Oroslavja, vezanih uz sustav odvodnje. Investicija je to Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i Zagorskog vodovoda. U tijeku izvođenja radova svim zainteresiranim građanima izvest će se besplatno priključak na sustav odvodnje. Radovi upravo traju, a završit će u lipnju 2023. godine, zajedno sa sustavom za pročišćavanje otpadnih voda. Također, investitor se obvezuje sanirati sve gradske ulice i to u njihovoj čitavoj površini – kaže Gredičak te napominje da je pred završetkom i rekonstrukcija niskonaponske mreže u Gornjem Oroslavju, koja obuhvaća zamjenu drvenih stupova i zamjenu niskonaponskih kablova u duljini od 1500 metara. Dodao je i da se radilo na održavanju lokalnih nerazvrstanih cesta, proširenjem mreže javne gradske rasvjete, a kupljen je i novi traktor. Kaže da sve te investicije u gradu ne bi bile moguće bez vrijednih djelatnika grada, Gradskog vijeća, gradskih institucija i svih koji svakodnevno doprinose svojim radom, zalaganjem, ali i konstruktivnom kritikom i sugestijom. Način na koji ih izvode, kaže, možda najzornije pokazuje i treća uzastopna nagrada Javnog instituta za financije koji je predstavio rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, a kojima je Grad Oroslavje ocjenjen najvišom ocjenom i to iznad prosjeka svih općina, gradova i županija.

Nove vrijednosti

– U zajedništvu, sigurnosti i prosperitetu, drago mi je da nastavljamo stvarati nove vrijednosti za naš grad, za naše nove generacije i za sve nas koji volimo i živimo naše Oroslavje. Drage Oroslavčanke i Oroslavčani, sretan vam Dan grada Oroslavja, Dan župe i blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije – zaključuje gradonačelnik Gredičak.

Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika grada Zaboka, obratila se uime prisutnih gradonačelnika i načelnika te je objasnila da povezanost Zaboka i Oroslavja seže duboko u prošlost, dolaskom Milana Prpića, industrijalca i vizionara, koji je u Oroslavju otvorio tvornicu tekstila te je proširio u Zaboku. 

– Danas gradove spajamo biciklističkom rutom Zabok – Oroslavje. Gradonačelnici su potpisali ugovor vrijedan 14 milijuna kuna koji ćemo napraviti stazu duljine 5,2 kilometra, a za svakom gradu podijelili smo 2,6 kilometra. Također, u izgradnji su i dva mosta i nadam se da to neće biti jedini grad koji će biti na takav način spojen sa Zabokom – izjavila je Valentina Đurek. 

Zdravko Tušek, izaslanik premijera RH Andreja Plenkovića, izrazio je zadovoljstvo svim projektima koje Oroslavje već godinama provodi. Naglasio je da je Vlada Andreja Plenkovića prepoznala potencijal KZŽ.

 

– U Krapini je prošle godine na sjednici Vlade donesen niz odluka u vrijednosti 3,6 milijardi kuna i tim odlukama su utemeljeni daljnji koraci u razvoju Zagorja. Taj iznos će pokrenuti Hrvatsko zagorje, županiju i pomoći infrastrukturnim projektima i aglomeracijama. Ova će godina zbog koronavirusa biti zapamćena kao ona u kojoj nije bilo lako. Vlada Andreja Plenkovića je pokazala odlučnost  i donijela mjere koje je Ministarstvo gospodarstva provelo i sačuvalo stabilnost gospodarstva te više od 15 tisuća radnih mjesta na području KZŽ. U mom rezoru, Ministarstvu poljoprivrede, na području KZŽ je u posljednjih nekoliko godina investirano više od 600 milijuna kuna raznih projekata, a to su ovdje izgradnja dječjeg vrtića, obnavljanje tržnice i potpora OPG-ovima koji koriste mjere programa ruralnog razvoja – zaključio je Tušek. 

Nagrade Grada

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić izjavio je da Oroslavje odlično funkcionira i čestitao svima Dan grada. 

– Lijepo je čuti da gradsko vodstvo funkcionira dobro, da prate projekte iz središnje vlasti koji su na raspolaganju za financiranje. Nema previše gradova u Zagorju, no drago mi je kada se povezuju na ovakav kreativan način poput biciklističke staze. Iduće godine će biti još više projekata u području održivog razvoja  kako bi Zagorci našli svoju egzistenciju u svom gradu i na svojoj grudi i tako doprinijeli boljem životu svih nas – rekao je Antonić.

Dodijeljene su potom i nagrade Grada, a ona za životno djelo pripala je Jelici Sojč, za humanitarni doprinos zajednici.

Nagrada Grada Oroslavja uručena je Zdravku Deaku i Lidiji Fuštin, Plaketa je dodijeljena Vlatki Mrzljak, tvrtki OZO Oroslavje te Milanu Akiku, dok su Zahvalnice dobili Oro Gym, Nan’s Gym te Silvija Čičko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba