Povodom Dana grada Oroslavja i Dana župe, razgovarali smo s gradonačelnikom Emilom Gredičakom

“Uspješno smo se othrvali korona krizi – svi zacrtani projekti, a mnogo ih je, su se nastavili i drago mi je da u zajedništvu nastavljamo stvarati nove vrijednosti za naš grad”

Objavljeno: 13.08.2020. Alen Brodar

Povodom Dana grada Oroslavja, Dana župe i blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, razgovarali smo s gradonačelnikom Emilom Gredičakom, koji se osvrnuo na proteklih godinu dana. Mnogo se toga radilo u toj godini, a sve je zatekla epidemija koronavirusa, koja je ipak ostavila traga na svakom segmentu društva. Iznimno nije bilo ni u Oroslavju.

– Iskoristio bih ovu priliku i posebno zahvalio svim članovima Civilnog stožera Oroslavja, djelatnicima Grada, gradskim udrugama, kao i svim pojedincima koji su se stavili na raspolaganje i onima koji su bili ili zaraženi ili u samoizolaciji, ali odgovorni i pridržavali se svih mjera i tako pomogli suzbiti epidemiju i spriječiti njezino širenje. Podatak da se zaraženost COVID-19 virusom nije širila iz krugova obitelji, zaista je vrijedan spomena. Kao u cijelom svijetu, tako i u našem gradu, epidemija je ostavila traga i na ekonomiju, a nakon što smo maksimalno pokušali zaštititi zdravlje naših ljudi isto smo i pokušali s gospodarstvom – objasnio je Gredičak.

Niz mjera

Početak godine je, naime, pokazao rast prihoda i pozitivne trendove, no situacija na koju nitko nije mogao računati, stavila je sve u potpuno drugi model rada i donošenja odluka.

– Morali smo donijeti niz mjera kojima smo olakšali našim gospodarstvenicima, građankama i građanima da prebrode ovo krizno vrijeme. Beskamatno smo odgodili naplatu komunalne naknade svima za 90 dana, u cijelosti smo oslobodili sve poslovne subjekte zahvaćene posljedicama krize od plaćanja poreza, zakupa za korištenje javnih gradskih površina i prostora i komunalne naknade, Grad je preuzeo plaćanje i mjesečno učešće roditelja za smještaj djece u vrtićima, troškove prehrane i produženog boravka u osnovnoj školi, a svim ugostiteljima koji posluju na području grada Oroslavja omogućili smo da za vrijeme trajanja protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja mogu zatražiti od Grada korištenje javnih površina bez plaćanja za obavljanje svoje djelatnosti uz postojeći ugostiteljski prostor. Također, kao privremenu mjeru, rebalansom gradskog proračuna, morali smo zbog pada izvornih prihoda proračuna, na koji nismo mogli utjecati, smanjiti i rashodovnu stranu proračuna kako bi održali financijsku stabilnost i sigurnost grada – kaže Gredičak.

Uz zadržanu financijsku stabilnost, svi započeti i planirani projekti u gradu su se nastavili realizirati unaprijed predviđenim tempom, pa su uz željno očekivani uređeni i dograđeni gradski vrtić, na kojem se završetak radova očekuje krajem ove godine, nastavljeni i brojni drugi projekti, kao što su nabava komunalne opreme vrijedna 1,8 milijuna kuna, potpisan je Ugovor o financiranju nove gradske tržnice, s Gradom Zabokom projektirana je i prijavljena biciklistička ruta Zabok – Oroslavje nazvana “BRZO”, vrijedna čak 14 milijuna kuna.

– Tu je i projekt izgradnje školske sportske dvorane, koji je nakon potpisivanja Sporazuma s Krapinsko – zagorskom županijom o zajedničkom ulasku u projektiranje i izgradnju, te županijske pomoći  kod otkupa dijela potrebnog zemljišta, postao i strateški projekt Vlade RH i prijedlog zaključka na sjednici Vlade. Naime, Vlada RH tim se Zaključkom obvezuje sufinancirati i stručno pomoći na tom projektu pa se veselimo i toj velikoj investiciji u Oroslavju, a koja je, trenutno pred dobivanjem građevinske dozvole – Kaže Gredičak te nabraja dalje: Projekt “Zaželi”, projekt “Aktivno uključivanje i poboljšavanje zapošljivosti te razvoj inovativnih usluga za ranjive skupine”, projekt dogradnje i rekonstrukcije Doma kulture, Poučna staza Oroslavje, reciklažno dvorište,…

Aglomeracija

– Trenutno najveća investicija u gradu je izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar, koja obuhvaća 130.000.000 kuna ukupnih investicija na prostoru grada Oroslavja, vezanih uz sustav odvodnje. Investicija je to Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i Zagorskog vodovoda. U tijeku izvođenja radova svim zainteresiranim građanima izvest će se besplatno priključak na sustav odvodnje. Radovi upravo traju, a završit će u lipnju 2023. godine, zajedno sa sustavom za pročišćavanje otpadnih voda. Također, investitor se obvezuje sanirati sve gradske ulice i to u njihovoj čitavoj površini – kaže Gredičak te napominje da je pred završetkom i rekonstrukcija niskonaponske mreže u Gornjem Oroslavju, koja obuhvaća zamjenu drvenih stupova i zamjenu niskonaponskih kablova u duljini od 1500 metara.

– Važno je reći i da smo nastavili s pojačanim održavanjem lokalnih nerazvrstanih cesta, nasipavanjem makadamskih puteva i asfaltiranjem novih gradskih prometnica, asfaltirali smo i uredili nogostup u Stubičkoj Slatini, sanirali most i izgradili novu autobusnu stanicu u Andraševcu, uredili smo “bankine” uz nerazvrstane ceste u dužini od čak 30 kilometara u svim gradskim naseljima i nastavili s proširenjem mreže javne gradske rasvjete u Mokricama, Krušljevom selu i Andraševcu. Grad je bogatiji i za novi traktor s potrebnim priključcima kojim želimo komunalne potrebe grada još brže, bolje i financijski povoljnije izvršavati u interesu svih građanki i građana Oroslavja. Radi se o investiciji od 740.000 kuna s PDV-om i otplatom na leasing od pet godina. S obzirom na to da Grad ima u svojoj ingerenciji preko 180 kilometara cesta i godišnje izdvaja oko 300.000 kuna samo za održavanje i sječu suhog granja i raslinja uz ceste i poljske puteve, pored svih ostalih potreba, smatram da će se investicija isplatiti već za dvije do tri godine – kaže Gredičak.

Dodaje da uskoro počinje izgradnja nogostupa i kompletna rekonstrukcija ceste u centru grada, od Srednje škole prema Gradskoj knjižnici u Ulici Park Vraniczany.

Izlaz Oroslavje – Zabok

Posebno ga veseli sljedeće:

– Nakon dugo godina čekanja, zahtjeva i molbi, dočekali smo dan kada je preimenovan izlaz s autoceste u izlaz Oroslavje – Zabok. Nakon što smo ponovno uputili zahtjev Ministarstvu pomorstva, prometa i veza i obrazložili sve razloge zbog kojih smatramo ovu promjenu opravdanom, odobreno nam je preimenovanje. Naime, postojeći izlaz koji se zvao “Izlaz Zabok”, nalazi se na području grada Oroslavja, a prilikom izgradnje autoceste Zagreb – Macelj dobio je ovakav naziv temeljem tadašnje odluke i pravilnika. Kompromisno rješenje, koji ima i zakonska i logična uporišta, a koje ne zbunjuje ljude upravo je po mome mišljenju i ovo novo izmijenjeno i dogovoreno rješenje – objašnjava Gredičak.

Kaže da sve te investicije u gradu ne bi bile moguće bez vrijednih djelatnika grada, Gradskog vijeća, gradskih institucija i svih koji svakodnevno doprinose svojim radom, zalaganjem, ali i konstruktivnom kritikom i sugestijom. Način na koji ih izvode, kaže, možda najzornije pokazuje i treća uzastopna nagrada Javnog instituta za financije koji je predstavio rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, a kojima je Grad Oroslavje ocjenjen najvišom ocjenom i to iznad prosjeka svih općina, gradova i županija.

– U zajedništvu, sigurnosti i prosperitetu, drago mi je da nastavljamo stvarati nove vrijednosti za naš grad, za naše nove generacije i za sve nas koji volimo i živimo naše Oroslavje. Drage Oroslavčanke i Oroslavčani, sretan vam Dan grada Oroslavja, Dan župe i blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije – zaključuje gradonačelnik Gredičak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba