ČINE OKO 10 POSTO SVJETSKOG STANOVNIŠTVA

Međunarodni je dan ljevaka: Često završe kao umjetnici ili su genijalci

Objavljeno: 13.08.2020. zagorjeinternational

Međunarodni dan ljevaka u svijetu se obilježava 13. kolovoza. Ljevaci čine oko 10 % svjetskog stanovništva, a češće su ljevaci muškarci nego žene.

U pubertet ulaze kasnije nego dešnjaci, ali su zato kreativni i često upravo završe kao umjetnici ili glazbenici. Uz to često su inteligentni i genijalci, ali lakše se ljute i imaju manje samopouzdanja.

Istraživanja su pokazala da se brže napiju, drugačije doživljavaju optičku iluziju, a žene koje rode nakon 40. godine imaju više šanse da će im djeca biti ljevaci.

Prva proslava dana posvećena ljevorukosti bila je 13 kolovoza 1976. godine kada je Internacionala ljevaka po prvi put proslavila Dan ljevaka. Ljevaci su od tada obilježavali 13. kolovoza svake godine kao Dan ljevaka, no tek od 13. kolovoza 1996. godine Klub Dana ljevaka proglasio da se taj dan slavi kao njihov dan.

Neki od najpoznatijih ljevaka bili su Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Michelangelo, Mark Twain, Jimi Hendrix, Marie Curie, Julius Cezar, Aleksandar Veliki, Gandhi, Mozart, Beethoven, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Kafka, Hans Christian Anderson.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter