ULAGANJE U OBRAZOVANJE: Međimurska županija financira prijevoz autobusom i vlakom, rad osobnih asistenata, kao i projekt "Školski obroci svima"

“Podrška učenicima i njihovim roditeljima i u novoj školskoj godini ostaje jedan od naših prioriteta”

Objavljeno: 12.08.2020. zagorjeinternational

Početak školske godine predstavlja velik izazov za kućni budžet svakog roditelja, a Međimurska županija donijela je niz mjera i potpora koje će olakšati te maksimalno pomoći roditeljima kako bi učenicima omogućili što kvalitetnije i bezbrižnije školovanje. 

– Novu školsku godinu očekujemo u izazovnim okolnostima stoga želimo našim građanima, roditeljima i učenicima dati pravovremene informacije kako bi se mogli na vrijeme pripremiti za nastavu. Županija će i dalje nastojati financirati prijevoz te asistente u školama i vrtićima pod jednakim uvjetima kao što to činimo niz godina unatrag, u čemu smo jedina županija u Hrvatskoj – kazao je međimurski župan Matija Posavec. 

Podijeljeno 123.000 obroka

Županija će nastaviti u potpunosti financirati prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Međimurju, kao i rad osobnih asistenata od prvog dana nastave. Prema trenutnim podacima, 92 učenika je u potrebi za asistentom te će se za njih brinuti 87 asistenata. Od tog broja, 74 učenika pohađa osnovnu školu, dok je 18 srednjoškolaca. Troškovi udžbenika će i dalje biti podmireni, a sve detaljnije informacije bit će dostupne na vrijeme na internetskim stranicama škola.

Prije četiri godine Županija je osmislila projekt “Školski obroci svima” kojim se osiguravaju besplatni obroci u međimurskim osnovnim školama za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Za projekt vrijedan 998.076 kuna sredstva su u potpunosti osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. U kreiranje projekta uključeni su i djelatnici Školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije kako bi školski obroci bili pravilni i hranjivi, sa svim potrebnim nutritivnim vrijednostima i raznovrsnim namirnicama.

Zahvaljujući ovom projektu u protekloj nastavnoj godini podijeljeno je 123.861 obroka za 1127 djece u 21 osnovnoj školi na području Međimurja, među kojima je i Osnovna škola Sveti Juraj na Bregu čiji je ravnatelj Mladen Beuk istaknuo kako je obrazovanje zaista “prioritet u Međimurskoj županiji, a to potvrđuju ovakvi projekti”.

Pored toga, Županija je uslijed izvanrednih okolnosti vezanih uz epidemiju virusa COVID 19 koje su dovele do otpuštanja radnika, osim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima pripremila mjere namijenjene građanima. Jedna od mjera je financiranje obroka učenicima koji nisu bili dio projekta “Školski obroci svima”, kako bi se, u barem malom segmentu, pomoglo roditeljima koji ih sami financiraju. Mjerom je bilo obuhvaćeno 3299 učenika u 26 međimurskih škola, pri čemu je osiguran 71.631 obrok. Za ovu je mjeru iz Proračuna Međimurske županije izdvojen iznos od 322.342 kune čime je svim učenicima osnovnih škola u Međimurskoj županiji omogućena besplatna prehrana tijekom svibnja i lipnja.

Jednokratne novčane potpore

Uz to, pojasnila je pročelnica UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić, Županija je 1. lipnja 2020. godine objavila Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane potpore građanima koji su uslijed epidemije ostali bez posla pri čemu su im umanjeni ili su ostali bez prihoda. Pristiglo je 149 zahtjeva. Uvjete propisane Pozivom zadovoljile su 102 prijave te je isto toliko građana ostvarilo pravo na novčanu potporu u iznosu od tisuća kuna. Uvjeti su bili gubitak radnog mjesta uslijed gospodarske krize izazvane epidemijom te da je podnositelj zahtjeva prijavljen u evidenciji nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Pored mjera koje su izravno usmjerene građanima, Županija je kroz Javni natječaj za sufinanciranje programa i projekata udruga na području zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, a objava rezultata očekuje se krajem tjedna, dok će ugovori biti sklopljeni do kraja mjeseca.

– Sve ove mjere pokazuju odgovornost i trajnu brigu Međimurske županije za svoje sugrađane, poglavito najmlađe. Ulaganje u obrazovanje, najbolje je i najisplativije ulaganje u budućnost – zaključio je župan Posavec. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter