DANAS JE MEĐUNARODNI DAN MLADIH

EVO ŠTO IH MUČI: Velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost u politički život, nemogućnost osamostaljivanja,…

Objavljeno: 12.08.2020. admin

Danas se obilježava Međunarodni dan mladih, kojemu je cilj podići svijest o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s raznim i ne tako malim brojem problema i izazova. Velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja – samo su dio spomenutih problema i izazova s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj, pa i ostatku svijeta.

Simbolička važnost

Omogućivanje uključivanja mladih u formalne političke mehanizme povećava poštenost političkih procesa smanjenjem demokratskog deficita, doprinosi boljim i održivijim politikama, a ima i simboličku važnost koja može dodatno pridonijeti vraćanju povjerenja u javne institucije, naročito među mladima. Nadalje, velika većina izazova s kojima se čovječanstvo trenutno suočava, poput izbijanja COVID-19 i klimatskih promjena, zahtijeva usklađeno globalno djelovanje te značajno angažiranje i sudjelovanje mladih kako bi se učinkovito riješilo.

Uključivanje mladih

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih želi staviti fokus na uključivanje mladih putem slijedeća tri međusobno povezana toka: uključivanje na razini lokalne zajednice, uključivanje na nacionalnoj razini (formulacija zakona, politika i njihova provedba) i uključivanje na globalnoj razini. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba