Za šest i pol dana i sa samo 27 sati sna, Ivan Benc na biciklu prešao put od Pregrade do Rima

“Sloveniju sam prešao u komadu, za dva i pol sata, a najizazovnija dionica mi je zbog kiše i gustog prometa bila ona od Trsta do Venecije”

Objavljeno: 10.08.2020. zagorjeinternational

Ivan Benc, 53-godišnji stolar iz Pregrade i strastveni biciklist, sinoć je oko 23 sata stigao na rimski Trg svetog Petra, točnije pred pročelje vatikanske bazilike Sv. Petra, utonuo u san i tako završio svoj četvrti veliki biciklistički pothvat.  

Nakon Srbije, Dubrovnika i Pariza, bilo je vrijeme za putovanje u Rim, a do glavnog grada Italije trebalo mu je sveukupno šest i pol dana.

Uz podršku prijatelja i obitelji, s pregradskog Trga Gospe Kunagorske krenuo je svojim biciklom u zoru 3. kolovoza i preko Karlovca, Ravne gore i Delnica krenuo prvo prema Rijeci te se uputio u Sloveniju, a jutros nam se javio sa svojeg bicikla s obale rijeke Tiber.

Svi putevi vode u Rim 🚴‍♂️

Objavljuje Benc BicNedjelja, 9. kolovoza 2020.

– Na putu sam, uz standardnu opremu koja uključuje vreću za spavanje, tri biciklistička dresa i mnogo vode, imao podršku prijatelja koji su mi pružili mjesto za prenoćiti u Gorskom kotaru, a kod kuće su moja kćerka i supruga stalno bile spremne s uputama i savjetima jer su me pratile u stopu preko Google Mapsa. Također, u Gornjem Jelenju su me dočekali prijatelji biciklisti s kojima vozim godišnji maraton u Vukovar. Što se tiče Slovenije, u nju sam na pedalama ušao i isto tako izašao. Prošao sam je za svega dva i pol sata – rekao je Benc i naglasio da je u posljednjih šest i pol dana potrošio oko 250 eura.

Sveukupno 1050 kilometara

– Novac sam trošio na prehranu, većinom voće poput banana i lubenica koje me istovremeno zasiti i osvježi, pokoji energetski napitak i doručak. Osobnu higijenu sam, naravno, morao održavati, pa mi je najbitnije bilo da se u hostelima otuširam, odspavam i krenem dalje – rekao je i osvrnuo se na poteškoće koje su ga pratile tijekom ovog pothvata.

– Vrijeme je bilo užasno. Iako je vrućina podnošljiva, kiša je vrlo nepogodna okolnost za bicikl. Dnevno sam biciklirao u prosjeku 140 kilometara, proveo sedam do osam sati vozeći i kiša je dodatno smetala, pogotovo na dionici između Trsta do Venecije. U nedjelju sam biciklirao na 37 stupnjeva Celzijevih, ali kombinacija kiše i gustog prometa na gore spomenutoj relaciji od Trsta do Venecije je bila najveći napor u ovih šest dana bicikliranja – izjavio je Benc i naglasio da je naviknut na takav tip putovanja.

– Nakon tri duga putovanja i sada sveukupno pređeno 1050 kilometara sa samo 27 sati sna, vožnje u raznim uvjetima, prilagodio sam se svemu što me čekalo. Nema mjesta razmišljanju na biciklu, kiša i slične okolnosti mi ne mogu ništa jer ovaj put i putevi na biciklu kojima se pridržavate određene rute generalno nisu bezazleni. Stalno provodim vrijeme na biciklu i nije bilo nikakvih posebnih priprema, osim “njegovanja” moje stalne rutine, a to je nekih 200 kilometara bicikliranja tjedno – rekao je ovaj zagorski avanturist i istaknuo trodnevni put kroz Apenine jednim od boljih dijelova putovanja.

– Uz krajolik, oduševilo me i gostoprimstvo Talijana, narod kao takav, ali i način na koji koriste bicikl. Vidio sam jako puno biciklista, kako putnika poput mene, tako i onih koji ga koriste za odlazak na posao, u dućan i rekreativne svrhe. U Italiji možete voziti bicikl svugdje, a i Slovenija je u redu. Volio bih da se i u Hrvatskoj više koristi bicikl u takve svrhe i da ima više biciklističkih staza – zaključio je Benc.

Povratak kući

Otkrio nam je kako je sreo preko stotinu policijskih patrola i da nikada nije doživio nikakvu neugodnost u komunikaciji s njima, a niti sa stanovništvom. Svi razumiju njegov pothvat, njegovu strast za biciklizmom, podržavaju je, pohvale, pozdrave i čestitaju.

Nakon ranojutarnjeg buđenja na Trgu svetog Petra, Ivan Benc je odlučio razgledati Rim kao i protekla mjesta u kojima je stao, no striktno se pridržava rute.

Biciklom po Roma ..

Objavljuje Benc BicPonedjeljak, 10. kolovoza 2020.

Ovaj zagorski biciklist sada kreće nazad prema Hrvatskoj, a prvo stajalište mu je brod koji će ga prevesti s talijanske strane Jadrana, na domaću stranu. Što se tiče idućeg biciklističkog pothvata, nije još siguran kamo će krenuti jer put planira većinom početkom godine. Čestitamo Ivanu Bencu na još jednom uspješnom putovanju i želimo mu sretan povratak kući! 

Brojne fotografije, zanimljive priče i detaljnije opise puta uz prikaze s Google Mapsa možete pogledati na Ivanovom Facebook profilu Benc Bic. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter