Pregračani se žale na previsoku cijenu odvoza otpada koja se počela naplaćivati od srpnja

VEŠLIGAJ: Grad nije dao koncesionaru suglasnost na cjenik, ali on svejedno može podići cijenu

Objavljeno: 09.08.2020. JJ

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj na Facebooku se osvrnuo na upite građana vezane uz cjenik odvoza otpada. Pojasnio je kako se obračun cijene odvoza otpada vrši na način da se plaća fiksna cijena (obvezna minimalna javna usluga) te cijena po broju pražnjenja spremnika, a koju je koncesionar “Eko-flor plus”, koji vrši uslugu prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada za područje grada Pregrade temeljem Ugovora o koncesiji, krenuo naplaćivati od srpnja.

U okviru ovlasti

– Grad Pregrada nije dao suglasnost koncesionaru na cjenik odvoza otpada zbog nezadovoljstva Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom Vlade RH na koju sam upozoravao još kao zastupnik u raspravama u Hrvatskom saboru te kroz pitanja ministru zaštite okoliša i energetike. No, sukladno postojećoj Uredbi, koncesionaru se omogućava podizanje cijena bez naše suglasnosti. Svjesni smo da je cijena visoka, stoga sufinanciramo troškove odvoza miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada svim korisnicima zajamčene minimalne naknade s područja Pregrade. Također, za građane i građanke nabavili smo i kompostere za zbrinjavanje biorazgradivog otpada, a nastavit ćemo s poduzimanjem daljnjih mjera s ciljem smanjenja cijene odvoza komunalnog otpada. Djelujemo u okviru naših ovlasti, koje često zbog centralizirane države imaju samo formalni karakter, a u svom radu kao Gradska uprava dužni smo se držati zakona, koliko god oni često bili nelogični. Činjenica jest da kod javnog natječaja za koncesiju nije bilo drugih ponuditelja, osim “Eko-flora”, a i kada smo naknadno kontaktirali komunalna društva u našoj okolici koja se bave odvozom otpada za svoje lokalne jedinice, cijene po kojima bi bili spremni pružiti uslugu odvoza i zbrinjavanja otpada za naše područje, bile bi znatno veće od Eko-flora – kaže Vešligaj.

Cjenik

Kako stoji u cjeniku Eko-flora, u naselju Pregrada domaćinstvo za spremnik od 120 litara koje ne kompostira otpad, plaća 120 kuna minimalne javne usluge s PDV-om plus 15,60 kuna po jednom pražnjenju spremnika. Računajući na to da se prosječno radi o četiri pražnjenja, to je skoro 180 kuna mjesečno. Za ostala pregradska naselja, jedinična cijena za domaćinstvo je ista, dok je cijena minimalne javne usluge 115 kuna. Cijena minimalne javne usluge podmiruje se neovisno o broju pražnjenja spremnika za miješani komunalni otpad.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba