Prilikom arheološkog nadzora zemljanog iskopa pri uređenju Perivoja Janka Draškovića pronađeni vrijedni arheološki nalazi

GRAD PREBOGATE POVIJESTI: “Ovi dijelovi keramike te metalni i koštani predmeti vrijedan su uvid u srednjovjekovnu prošlost Krapine, s potencijalom otkrivanja još starijih nalaza”

Objavljeno: 09.08.2020. Alen Brodar

Prilikom arheološkog nadzora zemljanog iskopa pri uređenju perivoja Janka Draškovića i izgradnji Spomen – obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima Domovinskog rata s područja Krapinsko – zagorske županije, pronađeni su vrijedni arheološki nalazi. Radi se o dijelovima keramike, metalnim i koštanim predmetima, koji za sada upućuju na postojanje dobro sačuvanih kulturnih slojeva iz ranonovovjekovnog (16. – 17. stoljeće) i kasnosrednjovjekovnog perioda (15. stoljeće). Nalazi su pronađeni na samom početku radova, tijekom iskopa za izmještanje postojećih elektroinstalacija, nakon čega je daljnji iskop u dogovoru s izvođačem radova obustavljen.

Kasni srednji vijek

– Iz pisanih povijesnih izvora do sada je poznato da se Stari grad Krapina spominje već koncem 12. stoljeća, a paralelno se s njime razvija i naselje u podnožju utvrde. Naselje prosperira naročito u kasnom srednjem vijeku razvojem trgovine i obrta, zahvaljujući povoljnom geografskom položaju uz važnu prometnu komunikaciju. S obzirom na poziciju iskopa, unutar areala srednjovjekovnog krapinskog podgrađa, ovi nalazi predstavljaju vrijedan uvid u srednjovjekovnu prošlost Krapine, s potencijalom otkrivanja još starijih nalaza – objasnio nam je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

 

Podsjetimo, Spomen – obilježjem koje će se izgraditi na spomenutoj lokaciji, želi se stvoriti uspomena i odati počast smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja KZŽ te ujedno stvoriti kvalitetan javni prostor, novu točku okupljanja u Krapini. Prema donijetoj odluci Gradskog vijeća, Grad Krapina pokrenuo je ovaj projekt u svojstvu investitora, a realizirat će se prema rezultatima natječaja za izradu idejnog rješenja spomen – obilježja raspisivača natječaja, zagorske podružnice Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade “Gromovi” te prvonagrađenom radu autora Filipa Romića i Krešimira Romića.

Za buduće generacije

Međutim, zbog vrijednih nalaza pri samom početku realizacije projekta, prije nastavka radova bit će potrebno poduzeti zaštitna arheološka istraživanja, s ciljem utvrđivanja i dokumentiranja svih arheoloških slojeva i struktura na području uređenja Perivoja Janka Draškovića, kako bi postojeći arheološki zapisi bili sačuvani za buduće generacije Krapinčana, kao važan dio kulturno – povijesne baštine grada i novi izvor znanstvene građe za proučavanje njegove prošlosti.

Arheološki nadzor radova sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara provela je tvrtka Stratum d.o.o. specijalizirana za poslove zaštitnih arheoloških istraživanja, koju je angažirao Naručitelj radova, Grad Krapina. Stručni nadzor nad projektom i radovima proveo je nadležni ured Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Krapini. (Alen Brodar)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba