Nakon "jesenskog" tjedna koji je iza nas, temperatura se polako diže

ZAŠTITITE SE OD TOPLINSKOG UDARA: Poštujte ove preporuke Hrvatskog Crvenog križa

Objavljeno: 08.08.2020. zagorjeinternational

Nakon “jesenskog” tjedna koji je iza nas, od danas ponovno možemo očekivati porast temperature i do 34 stupnja Celzijeva, stoga nije naodmet podsjetiti se uputa Hrvatskog Crvenog križa o tome kako se zaštititi od toplinskih valova i toplinskog udara.

Znakovi da je došlo do toplinskog udara su glavobolja i vrtoglavica, nelagoda, uznemirenost i smetenost, crvena, topla i suha koža, ubrzani puls, povišena tjelesna temperatura (iznad 40 stupnjeva Celzijevih), ubrzani puls i gubitak svijesti.

Unesrećenu osobu možete zbrinuti uklanjanjem odjeće, premještanjem unesrećenog pojedinca u hlad, postavljanjem osobe u bočni položaj, pozivanjem hitne medicinske službe, hlađenjem mokrim oblozima i stvaranjem umjetnog vjetra lepezom ili novinama. A da biste se zaštitili od toplinskog udara, trebate izbjegavati boravak na otvorenom između 10 i 17 sati, češće piti tekućinu, ali izbjegavati kavu, alkohol i gazirana pića. Također, poželjno je jesti lako probavljivu hranu te izbjegavati masnu i jako začinjenu hranu. Trebamo izbjegavati i teške tjelesne napore, nositi prozračnu i svjetlu odjeću, laganu obuću, šešir, sunčane naočale te rashladiti tijelo tuširanjem i kupanjem u mlakoj vodi. Isto tako, važno je zapamtiti da djecu i životinje ne smijemo ostaviti same na suncu i u vozilu.
U slučaju nesreće, pridržavajte se spomenutih savjeta HCK-a i nazovite 194, kažu iz Hrvatskog Crvenog križa. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba