Velika svečanost u Belcu

Proslavljen blagdan Majke Božje Snježne, zaštitnice Krapinsko – zagorske županije

Objavljeno: 08.08.2020. zagorjeinternational

Blagdan Gospe Snježne, zaštitnice Krapinsko – zagorske županije, posebno je svečano proslavljen u istoimenoj crkvi u Belcu. Misno slavlje predvodio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić, a u koncelebraciji su sudjelovali svećenici Zlatarsko – belečkog dekanata: dekan vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Petar Repić iz Župe Zlatar Bistrica, vlč. Josip Ban iz Župe Orehovica, vlč. Marijan Piskač iz Župe Resnik, vlč. Marko Toplak iz Župe Mače i Belčani – vlč. Franjo Mezak iz Župe Desinić i vlč. Antun Motočić, ispovjednik u Svetištu Majke Božje Bistričke te domaći župnik, vlč. Milan Pušec.

Djevica Marija

U svojoj homiliji vlč. Ivan Valentić je istaknuo ulogu Djevice Marije.

– Bilo da ste majke, bilo da imamo majku, bilo da nas je neka žena rodila i da je brinula o nama, svi znamo koliko je majka bitna u životu, koliko je život bez nje prazan, kako dijete nema orijentira bez majke. Nebeska Majka nas okuplja, ali ljepota ove Majke, treba naglasiti, nije u tome što ona okuplja oko sebe ili za sebe, nego nas uvijek okuplja oko svoga Sina i sve što radi, uvijek je usmjereno na njezina Sina. Nikakvu čast ne traži za sebe, nego da po njoj dođemo odmah k Njimu, da Njega ljubimo, da s Njime i za Njega živimo – kazao je vlč. Valentić.

Predstavnici Grada

Podsjetimo, Krapinsko – zagorska je još 1993. godine izabrala Majku Božju Snježnu za svoju zaštitnicu, pa su na misnom slavlju sudjelovali i predstavnici Grada Zlatara – zamjenik gradonačelnice Stanko Majdak, koji je ujedno bio u ulozi županova izaslanika te županijski vijećnici Ljubica Mikulčić, Štefanija Kolar i Nikola Capak. Proštenje tradicionalno pohode i brojne udruge, ponajprije domaće – Belečke mažoretkinje i KUD Belec, a bili su prisutni i predstavnici 103. brigade HVO-a. Misno slavlje pratila je Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter