KRAPINSKO - ZAGORSKA ŽUPANIJA I OVE GODINE BIRA NAJ VOLONTERKU/VOLONTERA I VOLONTERSKU AKCIJU GODINE: Dajte svoj glas do 25. kolovoza

“Zašto volontiranje? Jer nema ljepšeg od pomaganja drugima”

Objavljeno: 07.08.2020. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija, u suradnji s Volonterskim centrom “VolontirAJMO”, objavila je 4. lipnja Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu Županijskog priznanja “Volonter/ka godine” i “Volonterska akcija godine” za 2019. godinu. Županijsko priznanje dodjeljuje se u četiri kategorije: “Volonter/ka godine – Mladi 15 – 30 godina”, “Volonter/ka godine – Odrasli 31+ godina”, “Volonter/ka godine koji imaju prebivalište izvan Krapinsko – zagorske županije i stariji su od 15 godina” te “Volonterska akcija godine”. Na ovaj Javni poziv pristiglo je ukupno 11 prijava.

– Propisanim uvjetima iz Javnog poziva udovoljava 10 pristiglih prijava, i to četiri prijave u kategoriji “Mladi”, jedna prijava u kategoriji “Odrasli”, jedna prijava u kategoriji “Volonteri koji imaju prebivalište izvan KZŽ” i četiri prijave u kategoriji “Volonterska akcija godine”. Tih deset prijava upućeno je u drugi uži krug izbora, u kojem građani elektronskim putem glasaju za kandidata/kandidatkinju, odnosno, volontersku akciju po svom izboru – rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug, koja je predstavila i kandidate.

Elektronsko glasovanje

– U kategoriji mladih natječe se Darija Ladišić, koju je predložila Udruga fizioterapeuta i radnih terapeuta, a iskustvo je stekla volontirajući u Gradu Oroslavju, Hrvatskom Crvenom križu, Gradskom društvu Crvenog križa Donja Stubica, Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Donjoj Bistri, Udruzi “Sunce” i Centru “Ritam s konjem”. Tu je i Franjo Dunaj, kojeg je predložila Udruga distrofičara Krapina, a kojoj je pomagao u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sajmovima i drugim manifestacijama, zatim Ana Broz, koju je predložila Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Krapina, zbog izdvajanja velikog dijela svog slobodnog vremena volontiranjem u Udruzi, odnosno, zbog direktnog rada s korisnicima/članovima kroz pružanje individualne pomoći u kreativnom izražavanju na raznim radionicama. Matiju Horvata predložili su Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, a sudjelovao je u raznim akcijama, poput animiranja prilikom dobrovoljnog darivanja krvi, pomoći u provedbi i organizaciji darivatelja krvi, prevenciji pretilosti te zdravstveno – preventivnim aktivnostima – rekla je Gregurović Šanjug i dodala da se za “Volontersku akciju godine” natječu “Lampioni betlehemskog svjetla i božićnih želja” u organizaciji Udruge distrofičara Krapina, “Zelene i bijele boje, to je selo moje” u organizaciji Udruge Petrože – Krušljevo selo, “Veseli zid” u organizaciji Odgojnog doma Bedekovčina te “5. MathFest Krapinsko – zagorske županije” u organizaciji Udruge MathKaj iz Krapinskih Toplica.
U kategoriji starijih od 31 godine, GDCK Zabok je predložio Jasenku Hranić koja, između ostaloga, od početka 2019. godine jednom mjesečno u prostorijama GDCK-a besplatno uređuje frizure starijim i nemoćnim osobama te obilazi teže pokretne osobe u njihovim domovima. U kategoriji “Volonter s prebivalištem izvan Krapinsko – zagorske županije”, Udruga fizioterapeuta i radnih terapeuta Zagorja predložila je Merimu Krivdić, volonterku Centra “Ritam s konjem”, koja od 2018. godine vikendom dolazi volontirati iz Siska u Stubičke Toplice.

– Drugi krug elektronskog glasanja otvoren je do 25. kolovoza, a glasati se može na službenim internetskim stranicama KZŽ. Ovim putem pozivam sve građane i građanke da cijene i uvažavaju trud volontera. Bit će to poticaj njima da nastave s volonterskim radom, a i nekom drugom, da se uključi u volontiranje – zaključila je Gregurović Šanjug te prepustila riječ Loreni Martinić, prošlogodišnjoj najvolonterki u kategoriji mladih.

– Još kao mala, htjela sam biti učiteljica i tako me moj životni poziv odveo na put pomaganja drugima. Zahvaljujući DND-u Zabok, sudjelujem i volontiram na mnoštvu dječjih aktivnosti u županiji, a s obzirom da se moj “dječački san” bliži svojem cilju i kraju, volontiram i na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Pokrenuli smo novi projekt “Zadaću napiši, jedinicu izbriši” na kojem sam volontirala i pomagala djeci, tj. onima kojima je u raznim školskim predmetima trebala pomoć. Uz to, nisam zanemarila ni igraonicu “Kutić slikovnica” u Zaboku, gdje volontiram kao voditeljica igraonice te sam tamo nakupila i najviše svojih volonterskih sati – rekla je Lorena i dodala da se bavi volontiranjem zbog toga što nema ljepšeg od pomaganja drugima.
Za kraj, Lorena je istaknula da je svatko s ovogodišnje liste na njoj s razlogom, a građanima poručuju da se isto uključe u volonterske akcije, ali i glasuju na stranicama Grada Krapine.

Izuzetna važnost

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je važnost poziva na volontiranje koji je uputila Lorena.

– Nama u Vladi, općinama i županijama mora biti cilj da izgradimo i organiziramo institucije koje će brinuti o svim našim građanima, a posebno onima koji imaju posebne potrebe i kojima je potrebna tuđa pomoć i njega da bi mogli funkcionirati. Međutim, nitko i nikada nije u tome u cijelosti uspio i baš zbog toga je volontiranje od izuzetne važnosti. Ovo je prilika da kažem svoje veliko “hvala” svim udrugama koje se bave projektima i programima putem kojih pomažu ljudima kojima je pomoć potrebna, ali i pojedinačno svakom volonteru i volonterki koji je izdvojio barem jedan sat svog slobodnog vremena da pomogne nekom drugom – rekao je župan Kolar.
Svi zainteresirani svoj glas za naj volontera/volonterku i volontersku akciju godine mogu dati putem internetske stranice Krapinsko – zagorske županije, gdje možete i pobliže upoznati kandidate. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter