Prije točno 11 godina preminula je Savka Dabčević - Kučar, osnivačica HNS-a i jedna od ključnih protagonistica Hrvatskog proljeća

“Bila je žena ispred svog vremena, a cijeli njen život poruka je da politika može i mora biti časna profesija”

Objavljeno: 06.08.2020. JJ

Uz obljetnicu smrti, članovi predsjedništva Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati, Stjepan Čuraj, Karolina Juzbašić, Jasmin Krizmanić i Ivica Mandić, zapalili su svijeće i položili vijenac na grobu Savke Dabčević – Kučar na zagrebačkom Mirogoju. Dabčević Kučar bila je jedna od najcjenjenijih hrvatskih političarki, koja je 1990. godine osnovala HNS i bila doživotna počasna predsjednica te stranke.

Zagovornica promjena

Rođena je na Korčuli 6. prosinca 1923. godine, a umrla 6. kolovoza 2009. u Zagrebu. Ova je ekonomistica, profesorica i političarka bila jedna od ključnih akterica Hrvatskog proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta, kao i reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika.

DAB?EVI?-KU?AR, SAVKA

– Savka Dabčević – Kučar napustila nas je prije 11 godina, ali je iza sebe ostavila duboko urezan trag u hrvatskoj povijesti. Energija i čvrsti stavovi kojima je branila ideje slobodne, samostalne i liberalne Hrvatske, neka nam svima budu poticaj. Bila je i ostala među rijetkima na hrvatskoj političkoj sceni koju su cijenili i oni koji se nisu slagali s njenim stavovima upravo zbog njene nepokolebljive snage, njene velike želje da uvodi promjene i njenih nastojanja da Hrvatsku gura prema naprijed. Na nama je da slijedimo njene ideje i s ponosom je se sjećamo – kažu iz HNS-a.

Dubok trag

Savki je nekoliko riječi na Facebooku posvetila i Ženska inicijativa HNS-a.

– Savka Dabčević – Kučar bila je osoba koja je ostavila dubok trag u hrvatskoj povijesti borbom za hrvatsku državnost 1971. godine, u vrijeme Hrvatskog proljeća. Bila je žena ispred svog vremena, a cijeli njen život poruka je da politika može i mora biti časna profesija. Ponosni smo što smo je imali i što je utkana u temelje naše stranke – poručuju iz Ženske inicijative.

NA GROB SAVKE DABČEVIĆ – KUČAR VIJENAC POLOŽILO I IZASLANSTVO NARODNE STRANKE – REFORMISTI

NATALIJA MARTINČEVIĆ: Uvijek nam je pokazivala kako je politika bez etičkih i moralnih vrijednosti bezvrijedna

Na grob Savke Dabčević – Kučar vijenac je položilo i izaslanstvo Narodne stranke – Reformisti, predvođeno potpredsjednicom stranke i saborskom zastupnicom Natalijom Martičević.

– Iako je prošlo više od deset godina od njene smrti, Savka Dabčević – Kučar zasigurno je najveća hrvatska političarka u modernoj povijesti i danas može služiti kao uzor ne samo političarima, već i svim građanima Hrvatske. Njena beskompromisna politika, u kojoj nije bilo mjesta za dnevno politička prepucavanja i skupljanje političkih poena jeftinim populističkim potezima, te široko područje interesa i znanja, od kulture do ekonomije, trebala bi biti nit vodilja svima nama u daljem razvoju Hrvatske kao društva znanja i tolerancije. Uvijek nam je pokazivala kako je politika bez etičkih i moralnih vrijednosti bezvrijedna i ja bih željela da se i današnja hrvatska politika razvija na temeljima i vrijednostima koje je Savka postavila i na kojima je nastala Narodna stranka – Reformisti, a koje ćemo slijediti i ubuduće – rekla je Natalija Martinčević

Uz nju, polaganju vijenca nazočili su i član Predsjedništva Narodne stranke – Reformisti Nikola Ljuban, potpredsjednik Županijske organizacije Varaždinske županije Željko Bedeković, glasnogovornica Županijske organizacije Varaždinske županije Ivana Borovec, potpredsjednik varaždinske Organizacije i gradski vijećnik u Varaždinu Darko Detelj te potpredsjednica zagrebačke Organizacije Zinka Bratuša. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba