FOTO & VIDEO VELIKOG POŽARA NA DUGOM OTOKU

ZAGORCI GASILI VATRU U PARKU PRIRODE TELAŠĆICA: “Prostor je bio nepristupačan, oko nas mrak, ali smo sve uspjeli riješiti”

Objavljeno: 04.08.2020. Jelena Jazbec

Zagorski vatrogasci na dislokaciji na Dugom otoku uspješno su odradili svoju prvu ovogodišnju intervenciju, koja je bila poprilično izazovna.
Naime, u ponedjeljak navečer zadarsko je područje pogodilo snažno nevrijeme, a uslijed udara munje, u Parku Prirode Telašćica na Dugom otoku oko 20 sati je buknuo požar niskog raslinja. U gašenju je sudjelovalo 40 pripadnika DVD-a Sali i Državne intervencijske postrojbe iz Božave, djelatnici parka, kao i pet zagorskih vatrogasaca koji se trenutno ondje nalaze na dislokaciji.

Nekoliko maslina

Kako je jutros rekao zapovjednik DVD-a Sali Jurica Ušalj, požar je buknuo na brdu Gominjak te se širio prema kućama i maslinicima. Vatrogasci su uspjeli obraniti četiri objekta, nagorjelo je nekoliko maslina, ali je spriječena veća šteta. Vatrogasci su se u četiri navrata morali povlačili s požarišta u vozila jer su stalno dolazila nova grmljavinska nevremena, iako bez kiše, što bi znatno olakšalo posao vatrogascima.

– Bilo je jako teško i opasno da ljudi na kraju ne nastradaju ne od požara, nego od groma – kazao je Ušalj za portal ezadar.
Koliko je izazovno bilo, iz prve smo ruke doznali i od naših dečkiju s terena, točnije, od Marjana Čučeka, voditelja smjene na Dugom otoku i zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Hum na Sutli.

15 dana

– Dobili smo dojavu u 20.40 sati i odmah krenuli na intervenciju, koja je završila u dva u noći. Prostor je bio nepristupačan, oko nas mrak, ali smo uspjeli to riješiti, hvala Bogu. Zapravo nismo mogli ući u prostor koji je bio zahvaćen požarom, već smo osiguravali okolno područje da se vatra ne proširi. Požar je bio velik, ali smo sve uspjeli staviti pod kontrolu – kaže Čuček.

Trenutno su na dislokaciji na Dugom otoku jedan pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Krapina, jedan član DVD-a Pregrada i tri člana DVD-a Zlatar. Vatrogasci se na dislokaciji izmjenjuju u 15-dnevnim smjenama i ovo im je bio prvi požar od kako je na dislokaciju otišla prva ekipa u lipnju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba