Prvog tjedna u kolovozu tradicionalno se obilježava Međunarodni tjedan dojenja

“Dojenje i majčino mlijeko uvijek je najbolji način prehrane koji djetetu osigurava zdravlje i brojne dobrobiti”

Objavljeno: 02.08.2020. zagorjeinternational

Prvog tjedna u kolovozu obilježit će se 30. Međunarodni tjedan dojenja. Hrvatska je tradicionalno među zemljama s relativno visokim stopama dojenja. Prema posljednjim podacima, dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca isključivo je dojeno, kao i 57,2 posto djece u dobi od trećeg do petog mjeseca života. Tome je svakako doprinijela i predanost Hrvatske provedbi inicijative “Rodilišta – prijatelji djece”. Danas su sva rodilišta u Republici Hrvatskoj “Rodilišta – prijatelj djece”, a novi izazov predstavlja održivost programa, kao i razvijanje dodatnog programa “Rodilište – prijatelj majki i djece” te promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi.

Zdravstveni prioritet

– Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javno zdravstveni prioritet Republike Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine te Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj 2018. – 2020, koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske. Tijekom 2018. i 2019. godine proveden je postupak ponovnog ocjenjivanja u četrnaest rodilišta u Republici Hrvatskoj. Temeljem provedenog pilot projekta “Rodilište – prijatelj majki i djece” u KBC-u Rijeka, KB-u “Merkur” i KB-u “Sveti Duh” u Zagrebu te u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, planirano je daljnje unaprjeđenje zdravstvene zaštite žena i djece u rodilištima. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je važnost osnivanja “Banke humanog mlijeka”, kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece, za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko. “Banka humanog mlijeka” dala je poseban doprinos u osiguranju dostupnosti majčinog mlijeka navedenim skupinama djece u vrijeme potresa u Gradu Zagrebu u ožujku. Ujedno, u novonastalim okolnostima epidemije koronavirusa, Ministarstvo zdravstva je u suradnji s UNICEF-om i stručnjacima dalo snažnu potporu dojenju, svjesno važnosti nastavka dojenja i u vrijeme epidemije, uz pridržavanje mjera zaštite od širenja virusa – kazala je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić – Janković.
Također, UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva kontinuirano radi na osiguravanju uvjeta koji podržavaju prehranu majčinim mlijekom.

– Dojenje ime neprocjenjivu važnost za zdravlje svakog djeteta, a posebno prijevremeno rođene djece i one čije je zdravlje narušeno. Upravo je stoga posebno važno u svakoj situaciji promovirati dojenje kao najbolji izbor te pružiti majkama potrebnu podršku i informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi i djeci i majkama – kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Cjelovite preporuke

U vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, mnoge se majke pitaju kakve su preporuke kada je riječ o dojenju.

– Dojenje i prehrana majčinim mlijekom uvijek su najbolji način prehrane koji svakom djetetu osigurava zdravlje i brojne dobrobiti. Slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, i majke koje su COVID-19 pozitivne mogu dojiti i hraniti dijete izdojenim majčinim mlijekom, ako to žele i ako to djetetovo i njihovo stanje omogućuje, naravno, pridržavajući se preporučenih higijenskih mjera – kaže Anita Pavičić Bošnjak, nacionalna koordinatorica programa promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege te voditeljica nacionalnog ocjenjivačkog tima za inicijativu “Rodilišta – prijatelji djece”.
Cjelovite preporuke i smjernice za stručnjake, ali i roditelje dostupne su na internetskim stranicama UNICEF-a.
U sklopu obilježavanja 30. Međunarodnog tjedna dojenja u prvom tjednu kolovoza, svim rodilištima i brojnim stručnjacima u Hrvatskoj bit će poslan edukacijski paket koji će sadržavati “Paediatria Croatica”, glasilo Hrvatskih pedijatrijskih udruženja i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vezane uz dojenje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba