KORONA KRIZA UZELA MAHA: Promet uslužnih djelatnosti u RH u prvih pet mjeseci pao za 11,9 posto u odnosu na lani

VELIKI UDAR NA TURIZAM: Putničkim agencijama u svibnju promet pao za čak 94, a smještajnim jedinicama za 91 posto

Objavljeno: 01.08.2020. zagorjeinternational

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, promet uslužnih djelatnosti u svibnju 2020. pao je na godišnjoj razini, a porastao na mjesečnoj razini zbog postupnog ukidanja epidemioloških mjera radi sprječavanja pandemije bolesti COVID-19.
Ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti ostvaren u svibnju 2020. porastao je za 18 posto u odnosu na travanj.

Preko 100 posto

Najveći porast prometa ostvaren je u trgovini na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima; popravku motornih vozila i motocikla (za 102,6 posto), djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (za 23,2 posto) te trgovini na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (za 21 posto).
Najveći pad prometa ostvaren je u djelatnosti smještaj (za 20,6 posto), uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti (za 15,8 posto) te ostale stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (za 15,5 posto).
Ukupan kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti ostvaren u svibnju 2020. pao je za 21,2 posto u odnosu na svibanj 2020.

Računalno programiranje

Najveći pad prometa ostvaren imale su putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima (za 94,1 posto), smještaj (za 91,5 posto) te djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (za 58,5 posto).
Porast prometa ostvaren je samo u djelatnosti računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (za 7,4 posto).
Promatrajući prvih pet mjeseci, kalendarski prilagođeni promet uslužnih djelatnosti u padu je za 11,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba