Podrška novorođenčadi s teškom dijagnozom

Varaždinska županijska palača sinoć je bila osvijetljena zelenom bojom

Objavljeno: 31.07.2020. zagorjeinternational

Varaždinska Županijska palača na Franjevačkom trgu sinoć je bila osvijetljena zelenom bojom, čime se Varaždinska županija uključila u obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi, koji se obilježava 30. srpnja.
U Hrvatskoj je prvi puta organizirano obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi, urođenom i teškom stanju crijeva koje zahtijeva kirurški zahvat odmah nakon rođenja djeteta. Organizator je “Avery’s Angels Gastroschisis Foundation”, međunarodna organizacija koja okuplja djecu rođenu s gastrošizom, njihove roditelje i liječnike s ciljem podrške, istraživanja i podizanja svijesti javnosti o ovoj dijagnozi.

Organizacija od 2019. godine djeluje i u Hrvatskoj, zahvaljujući Margareti Lovković iz Varaždinske županije, majci djeteta rođenog s gastrošizom.

– Gastrošiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Uzrok ovakvom stanju je nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa – navedeno je na stranici Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Više informacija dostupno je na stranici organizacije “Avery’s Angels Gastroschisis Foundation”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba