HUM NA SUTLI: Nastavljene aktivnosti u sklopu projekta "Prevencija i liječenje demencije

“Čitanje, crtanje, šah, slušanje starih pjesama i gledanje fotografija može pomoći oboljelima od demencije”

Objavljeno: 31.07.2020. zagorjeinternational

Još jednim predavanjem i radionicom vježbanja nastavljene su aktivnosti u sklopu projekta “Prevencija i liječenje demencije” koji se provodi u Humu na Sutli. Ponovno pod vodstvom dr. Zlatka Hucike, koji radi u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana kao specijalist neurologije, održano je predavanje pod nazivom “Liječenje Alzheimer demencije”, u trajanju od 60 minuta. Dr. Hucika je govorio o razlikama između Alzheimerove bolesti i Alzheimerove demencije te glavnim značajkama ove bolesti, a pojasnio je i kakav je pristup liječenju te kakvi su simptomi koji se liječe te zašto se liječe.

Nefarmakološke metode

Osim farmakoloških metoda liječenja, dr. Hucika je posvetio veliku pažnju nefarmakološkim metodama, primjerice, aktivnostima koje stimuliraju mozak, kao što su čitanje, crtanje, šah i sl., zatim adekvatna prehrana i redoviti izbalansirani obroci, smanjen stres, unošenje dovoljno tekućine, redovita fizička aktivnost, ograničene količine alkohola, izbjegavanje cigareta te liječenje pridruženih tjelesnih bolesti. Također, objasnio je i kako se oboljelima od Alzheimer demencije može pomoći gledanjem starih fotografija, poznatim mirisima (primjerice tradicionalna domaća hrana, stare stvari i sl.), slušanjem starih pjesama, sviranjem instrumenata i pjevanjem, plesom, aerobnim vježbama, kognitivnim vježbama, odnosno “vježbama za mozak”, podsjetnicima po stambenom prostoru i slično.
Još jednom istaknuvši važnost edukacije javnosti, dr. Hucika je pohvalio ideju i uspješnost ovog projekta te, zbog važnosti i korisnosti za javnost, pozvao sve prisutne na daljnje sudjelovanje u projektnim aktivnostima. Prije radionice vježbanja u potpunosti prilagođene osobama starije životne dobi u trajanju od 60 minuta s fizioterapeutom Ivanom Žerjavom, polaznici projektnih aktivnosti ponovno su se odmorili na kratkoj okrijepi, prilikom koje su se kroz fotografije mogli prisjetiti svih dosadašnjih aktivnosti.

Ljetna pauza

– Stigavši do ljetne pauze, projektne će se aktivnosti nastaviti tek u rujnu, kada polaznike ponovo očekuju predavanja i plesne radionice s plesnim instruktorima Lukom i Jelenom Halić. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivani na internetskoj stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici “Prevencija i liječenje demencije”. Pozivaju se svi zainteresirani, neovisno o području gravitiranja i dobi, da sudjeluju u sljedećim aktivnostima. Sva su predavanja i radionice besplatne. Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je i besplatan prijevoz – doznajemo od Sare Kolar, voditeljice projekta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba