Predsjednik Milanović u Krapini o sukobu s premijerom Plenkovićem

“Za mene je to završena priča, ali problem ostaje. Neka traži drugog sugovornika za komunikaciju tipa ‘lažeš’, ‘haluciniraš’. To nisam slušao ni od Sanadera, ni od Kosor, niti od Karamarka”

Objavljeno: 30.07.2020. AB

Na otvorenju Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini, novinari su predsjednika RH Zorana Milanovića upitali i o sukobu s premijerom Plenkovićem, koji je proizašao iz Milanovićeve tvrdnje da je Nacionalni stožer civilne zaštite paratijelo, čije se odluke o ograničavanju kretanja građana i slične odluke u borbi s koronom, ne bi smjele primjenjivati bez dvotrećinske većine u Hrvatskom saboru.

– Nema tu nikakvog sukoba. Ja sam govorio o problemu koji ostaje i dalje, a gospodin premijer je bio malo osoban i nekakvim svojim smislom za humor govorio o dosadi i mislim da je sada vrijeme da se to zaustavi što se mene tiče. Neka traži drugog sugovornika za komunikaciju tipa “lažeš”, “haluciniraš”. To je očito netko negdje naučio, u nekoj školi jer to nisam slušao ni od Sanadera, ni od Kosor, niti od Karamarka. Ne možeš baš samo tako nekom reći kad si loše volje i kad ustaneš na lijevu nogu “lažeš”. Dakle, što se mene tiče, priča je zasada gotova, ali problem ostaje – objasnio je Milanović.

Na inzistiranje novinara rekao je da se ne radi o tweetu, već o sadržaju.

– Ja komunikaciju nisam svodio na osobnu razinu, već sam nekoliko puta ukazao na problem, da bismo od premijera dva puta u toku jednog dana čuli kako u kameru kaže ono što je rekao. To nije bilo konstruktivno, već prilično neduhovito u nastojanju da se bude duhovit. Na kraju krajeva, ja sam štitio premijera, da sam uvjeren da takve stvari ne bi došle od njega, već od nekog drugog tko se očito prepoznao u tome. Ponavljam, to je za mene sada gotovo, ali problem neusklađenosti djelovanja parastožera s hrvatskim ustavno – pravnim poretkom ostaje. To je moje duboko uvjerenje, to je činjenica i to se neće promijeniti tako da se od problema naprosto okreće glava. Imamo problem, moramo ga riješiti i nastaviti funkcionirati kao uređena država. Očekujem od vladajućih da ovo pitanje stave pred Sabor i da dobiju odgovarajuću većinu koju Ustav zahtijeva. Ako Sabor ne da tu većinu, neću biti iznenađen, ali reći ću OK, ponašali ste se odgovorno prema Ustavu – zaključio je Milanović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba