Specijalna bolnica Krapinske Toplice i partneri dobili skoro milijun kuna za projekt EDUPREVENT

“Usmjerit ćemo se na prevenciju kardiovaskularnih i bolesti probavnog sustava jer od toga najčešće umiru naši ljudi”

Objavljeno: 29.07.2020. zagorjeinternational

U srijedu je ispred Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice održana uvodna konferencija projekta “EDUPREVENT – Edukacijom do zdravlja”. Podsjetimo, prije dvije godine otvoren je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”, s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Republike Hrvatske.

Tri elementa

Na inicijativu Krapinsko – zagorske županije, SBKT kao nositelj projekta, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, Dom zdravlja KZŽ, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Zavod za javno zdravstvo KZŽ i Ljekarna KZŽ odlučili su kao partneri osmisliti projekt edukacije svojih zdravstvenih djelatnika, koji je nazvan EDUPREVENT.

– Cilj projekta je unaprijediti kvalitetu usluga zdravstvenih institucija s područja KZŽ primjenom novih metoda u radu s pacijentima i pravovremenim prepoznavanjem i prevencijom daljnjeg razvoja bolesti – rekla je ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić na uvodnoj konferenciji, dodavši kako su najčešći uzroci umiranja stanovništva bolesti cirkulacijskog sustava, maligne bolesti i bolesti probavnog sustava te su upravo iz tih razloga projektne aktivnosti fokusirane na edukacije s temom prevencije kardiovaskularnih bolesti i bolesti probavnog sustava.

– Ukupna vrijednost projekta je 994.201,09 kuna, a sastoji se od tri elementa – edukativnih aktivnosti, promidžbe i vidljivosti i upravljanja projektom i administracije. Kroz edukativne aktivnosti cilj je educirati 80 zdravstvenih djelatnika, ujedno i zaposlenika partnerskih institucija – rekla je Žnidarić.

Prvi sastanak

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 11. veljače u Ministarstvu zdravstva. Odmah po potpisivanju, održan je prvi sastanak projektnih partnera i napravljen akcijski plan provedbe projekta. Planirano je studijsko putovanje u švicarske preventivne centre, kongres Europskog kardiološkog društva, Europrevent kongres, gerontološki kongres, kongres o debljini i kroničnim bolestima, sestrinski kongres, proljetna pedijatrijska škola te tečajevi normalnog pokreta. Sve aktivnosti prilagođene su trenutnoj epidemiološkoj situaciji.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako je COVID-19 skrenuo pozornost na zdravstveni sustav i na ljude koji 365 dana godišnje spašavaju živote, a često nemaju uvjete za rad i nisu adekvatno plaćeni.

– Jedan od benefita ulaska Hrvatske u Europsku uniju jest to da su omogućeni ovakvi projekti. Edukacija je neophodna da bismo smanjili smrtnost, koja je veća od prosjeka RH i da bismo smanjili broj bolovanja te vrijeme koje ljudi provode u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim toplicama – rekao je župan te dodao kako će veliki projekt dogradnje bolnice u Krapinskim Toplicama u vrijednosti 280 milijuna kuna dati nove uvjete i novu vrijednost bolnici. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba