VELIKA OKUPLJANJA GLAVNI IZVOR ZARAZE

BROJ OPET RASTE: U RH 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, dva nova žarišta, jedna osoba preminula

Objavljeno: 29.07.2020. JJ

Kako je priopćio ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u protekla 24 sata potvrđen je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, što znači da je trenutno aktivno 754 slučajeva. Ministar je istaknuo kako je, gledajući u odnosu na prošli tjedan, primjetan silazni trend aktivnih slučajeva.

Od 25. veljače 2020., kada je u RH evidentiran prvi slučaj zaraze, bilo je 4993 oboljelih. Testirane su 115.722 osobe, od čega 1632 u protekla 24 sata. To znači da je postotak pozitivnih 4,32 posto.

U bolnici se trenutno nalaze 132 osobe, od čega ih je osam na respiratoru. Od jučer je u KBC-u Osijek preminula jedna osoba, muškarac 1941. godište s opsežnim komorbiditetima. Prosječna dob oboljelih je 46,9 godina. Do sada se oporavilo 4099 osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je istaknuo kako su se pojavila nova žarišta.

– Radi se o žarištima prije svega u Splitsko – dalmatinskoj županiji, dakle, novooboljeli su vezani uz vjenčanje u Hrvacama, zatim imamo i dvije nove situacije, a to su sprovod i karmine u Imotskom. Što se tiče Vukovarsko – srijemske županije, novooboljeli su povezani s momačkom večeri u Cerni, kao i s vjenčanjem u Našicama, koje je bilo premješteno iz Vukovarsko – srijemske županije zbog toga što je njihov županijski stožer odlučio da neće biti velikih okupljanja, već da će se vjenčanja ograničiti isključivo na članove obitelji. Dakle, velika okupljanja trenutno su glavni izvor zaraze – otkrio je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter