U LOBORU SE SLAVI JANINO: Povodom Dana općine, održana svečana sjednica Općinskog vijeća

LJUBICA JEMBRIH: Radi se u svakom kutku i na svakom brijegu, a završetak izgradnje dječjeg vrtića očekujemo prije roka

Objavljeno: 26.07.2020. admin

U nedjelju je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, povodom Dana općine i župe Lobor, uz svetkovinu sv. Joakima i Ane. Svečani mimohod loborskih udruga i sveta misa održani su na otvorenom, pokraj župne crkve, dok je sjednica održana u Društvenom domu. Otvorio ju je predsjednik vijeća Mirko Martinuš. Izvješće o najvažnijim aktivnostima u proteklih godinu dana je, nakon video prezentacije, podnijela načelnica Ljubica Jembrih.
Jembrih je naglasila da u Loboru vole reći da godinu broje od Janinog do Janinog, što ističe važnost tog blagdana za općinu.

– Dan župe i općine najsvečaniji je dan u općini Lobor, no ove ga godine slavimo puno skromnije nego inače zbog epidemije COVID-a 19, jer nam je zdravlje na prvom mjestu. Zadovoljni smo s proteklom godinom, ali možemo biti zadovoljni i s protekle tri i pol godine, koliko nam traje mandat u općini Lobor. Povukli smo preko 13 milijuna kuna iz EU fondova i preko pet milijuna kuna iz natječaja resornih ministarstava – rekla je Jembrih i dodala da se kod njih u općini radi u svakom mjesnom odboru, svakom kutku i na svakom brijegu.

Kapitalni projekti

– Od kapitalnih projekata, moram napomenuti izgradnju dječjeg vrtića za 80-ero djece i vjerujem da će izgradnja biti završena prije zakonskog roka. Također, tu su i naši projekti prometne infrastrukture, tj. rješavanja nerazvrstanih cesta, kojih imamo 90 kilometara, a od kojih je 50 kilometara neasfaltirano. Doduše, ono što već je asfaltirano, vapi za obnovom – zaključila je Jembrih te dodala da će urediti i parkiralište kod groblja, groblje na Petrovoj gori i dječje igralište te parkiralište kod društvenog doma u Loboru. Također, naglasila je da su koncentrirani na razvoj vjerskog turizma.
U sklopu svečane sjednice, dodijeljena su priznanja Športskom društvu Lobor, koje ove godine obilježava pedesetu obljetnicu osnutka, a veliki pljesak dobio je i Nogometni klub Lobor, koji je ušao u 1. županijsku nogometnu ligu. Ostali dobitnici priznanja su Udruga žena Lobor, koja slavi petnaestu obljetnicu osnutka, Udruga Lokalni vodovod Gornje Završje Loborsko, koji slave 20 godina od osnutka, te Udruga Vodovod Vinipotok – Vojnovec, koji obilježava desetu obljetnicu osnutka.
Općina Lobor nagradila je i školarce koji su u osam godina osnovnoškolskog obrazovanja postigli odlične uspjehe u obrazovnim programima, a to su Lana Brčić, Karlo Mojčec, Vid Adanić, Borna Kukina Žvigač, Mateo Kramarić, Natalija Labaš i Korina Medak. Srednjoškolci koji su ostvarili iznimne uspjehe na državnoj maturi također su nagrađeni od strane Općine, a to su Mihaela Pakšec i Patrik Bužić.
Županijsku povelju za angažman u zajednici dobio je Vladimir Matejaš, autor više knjiga i članaka o povijesti općine Lobor i Krapinsko – zagorske županije, začetnik i inicijator manifestacije “Hrvatski književni putopis”.
Blaženka Jajić, koja je posljednjih 26 godina provela radeći u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Lobor i, kako je istaknuto na sjednici, “svojim vedrim duhom rješavala svaki problem”, također je primila priznanje.

Sjednica Vlade

Ernest Svažić, načelnik Krapinskih Toplica, u ime zagorskih gradonačelnika i načelnika čestitao je Loborčanima na zajedništvu i divnoj atmosferi.

– Ako je lokalna mjesna zajednica takva, rezultati definitivno ne mogu izostati. Svi prisutni kolege mogu zaključiti da su Ljubica Jembrih i njezin tim zavrijedili svaku crticu, svaki zarez u svakom natječaju jer se ovakve stvari ne događaju slučajno – rekao je Svažić.

Zdravko Tušek, izaslanik premijera, istaknuo je uspješnu suradnju s Općinom.

– Na sjednici Vlade održanoj prošle godine u Krapini, pokazan je jasan smjer Vlade Andreja Plenkovića prema Krapinsko – zagorskoj županiji, pa tako i svim općinama i gradovima. Na toj sjednici donesene su strateške stvari koje određuju daljnji razvoj infrastrukture na području županije, ali i čitav niz projekata od kojih će mještani osjetiti benefite. Govoreći o Loboru, misli se na 15-ak milijuna kuna koje je općina dobila iz raznih fondova, a veći dio sredstava dolazi upravo iz domene Ministarstva poljoprivrede – rekao je Zdravko Tušek.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Siniša Jenkač rekao je kako podupire Općinu Lobor u nastojanju da nastavi povlačiti sredstva.

– Ja ću kao saborski zastupnik davati punu potporu lokalnim gradonačelnicima jer znam probleme lokalne samouprave, a lokalna samouprava je ona koja se nalazi na prvoj crti rješavanja problema i definitivno treba nastojati decentralizirati financijska sredstva – rekao je Jenkač.

Nevenka Benić, državna tajnica Ministarstva branitelja, nazvala je izvješće načelnice impresivnim.

– Velik je posao ispred načelnice općine i njezina tima, a Ministarstvo branitelja i sami branitelji podupiru hodočašće u Svetište Majke Božje Gorske, što je vrlo značajan dio ove općine. Hodočašće se pokazalo izrazito važnim za hrvatske branitelje jer ovdje pronalaze duhovni mir. Taj mir osjećamo i svi mi koji dolazimo u Lobor. Mir koji govori ne samo o zajedništvu, nego i o ozbiljnosti i odgovornosti. Planovi su vrlo ambiciozni, ali i impresivni. Oni su važni, a kao i do sada, Ministarstvo branitelja će ih podržati u realizaciji – rekla je Benić.

Prisutnima se obratio i Franjo Gregurić, treći predsjednik Vlade Republike Hrvatske i počasni građanin općine Lobor.

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da Županija podupire sve 32 jedinice lokalne samouprave.

– Negdje ima veći broj projekata, negdje manji, no projekti su svugdje bitni Županiji, a pogotovo ovdje u Loboru. Koliko će sredstava biti, toliko ćemo i uložiti – zaključio je Ferek – Jambrek. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba