Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika s područja KZŽ

Za 27 zagorskih OPG-ova dodijeljena županijska potpora od ukupno 851 tisuću kuna

Objavljeno: 24.07.2020. zagorjeinternational

U Bedekovčini, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Danijela Sinkovića, održana je dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar s 27 je korisnika potpisao ugovore vrijedne ukupno 851 tisuću kuna, a na OPG-u Daniel Sinković, s obzirom na epidemiološku situaciju, ugovori su simbolično uručeni petorici korisnika, predstavnicima pojedine vrste proizvodnje.
Od 1. lipnja do 1. srpnja, Krapinsko – zagorska županija zaprimila je 30 prijava na natječaj. Povjerenstvo je razmotrilo prijave i slijedom toga, županu je predloženo 27 korisnika koji su ostvarili potporu.

Školski primjer

– Korisnici su mogli ulagati u kupnju automata, preradu mlijeka, doradu, preradu, pakiranje i skladištenje voća i povrća, opremu za opremanje objekata za klanje zagorskog purana te kupnju rashladnih vitrina. Maksimalan iznos potpore bio je 50 tisuća kuna ili do 60 posto ukupno prihvatljivih troškova – rekla je Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i dodala da su najveći interes ove godine imali iz područja stočarstva.

Također, zahvalila je poljoprivrednicima što su prepoznali svoj potencijal te je nazočne podsjetila na još dva trenutno otvorena natječaja.
Župan Kolar je naglasio da je OPG Sinković školski primjer izgleda OPG-ova na području KZŽ.

– Modernizacija proizvodnje i povećanje konkurentnosti dvije su ključne stvari koje su nam potrebne da bi naši poljoprivredni proizvođači opstali na našem vrlo zahtjevnom tržištu, opterećeni nepotrebnim uvozom koji je nelojalna konkurencija našim domaćim proizvođačima s jedne strane, a s druge, papirologija koja je vezana za povlačenje sredstava iz EU fondova i nacionalne razine je često, nažalost, slaba podrška našoj razvojnoj agenciji i našem centru jer i njihovo znanje, koje se već prikupilo s godinama, nekada je nepremostiva prepreka za povlačenje sredstava. Ono što mi nastojimo, jest da natječaji prije svega budu transparentni, da papirologija bude svedena na minimum, a kontrola provedbe maksimalna – rekao je župan.

Ostvareni prihodi

Danijel Sinković, jedan od dobitnika potpore i vlasnik OPG-a Sinković iz Bedekovčine, istaknuo je važnost Županije koja mu je pomogla vrlo brzo obaviti papirologiju. Naime, Sinković će svoj OPG opremiti kotlom za preradu ajvara, a izrazito mu je drago, kaže, što je ovim natječajem Županija izašla u susret njemu, ali i ostalim dobitnicima potpore. OPG-u Danijela Sinkovića dodijeljeno je 39.840 tisuća kuna.
OPG Marijo Filipović, koji se bavi uzgojem autohtonog zagorskog purana, dobio je 10.469 kuna za otvaranje klaonice čije je certificiranje u tijeku, OPG Neno Bogović, koji se bavi voćarstvom i namjerava proširiti svoju ponudu proizvodnjom cijeđenih sokova, dobio je 26.078 kuna, OPG Vladimir Ljubić, koji se bavi mljekarstvom i preradom mliječnih proizvoda, 45 tisuća kuna, a OPG-u Franje Koradea, koji se bavi ekološkom proizvodnjom, dodijeljeno je 50 tisuća kuna. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba