Past će više od 50 mm kiše po četvornom metru

METEOROLOZI NAJAVLJUJU: Bit će oluja, tuče, kiše i poplava diljem Hrvatske

Objavljeno: 24.07.2020. admin

Vrhunac nestabilnog razdoblja bit će u drugom dijelu petka i u subotu prije podne, kada u većini Hrvatske slijedi razmjerno brza i žestoka promjena vremena zbog koje su meteorolozi DHMZ-a objavili brojna upozorenja, najavio je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Crveni stupanj

Budući da se dodatno povećala ionako velika vjerojatnost za olujno nevrijeme s često obilnom kišom i grmljavinom, mjestimice i tučom te bujičnim poplavama, meteorolozi DHMZ-a podignuli su za danas poslijepodne i navečer stupanj opasnosti na crveni – najviši mogući u središnjoj Hrvatskoj, a lokalno nevrijeme s obilnom kišom moguće je i u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Mjere samozaštite

Preporučuje se poduzimanje mjera samozaštite i odgoda putovanja koja nisu od iznimne važnosti jer postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra te oštećenja imovine i drveća, a mogući su prekidi u prometu i opskrbi energijom.

Za sjevernu i središnju Hrvatsku se prognozira obilna kiša uz izražene pljuskove te grmljavinsko nevrijeme, a moguće su i bujične poplave.

Istra i sjeverna Dalmacija su pod narančastim meteoalarmom, i to zbog obilne kiše i grmljavinskog nevremena. Usto je moguća tuča, ali i bujične poplave. Središnja i južna Dalmacija su pod žutim meteoalarmom zbog izraženih pljuskova, a pod žutima alarmom su i otoci duž obale te Kvarner i Kvarnerić kao i zapadna obala Istre i to zbog jakog vjetra do 75 km/h.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter