U varaždinskoj Županijskoj palači uručeno 27 diploma novopečenim majstorima

NAJVIŠI STUPANJ OBRAZOVANJA OBRTNIKA: “Ovo nije klasičan biznis, već posao koji se prenosi na buduće generacije”

Objavljeno: 23.07.2020. zagorjeinternational

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu, održana je svečanost dodjele diploma majstorima koji su prošli tečaj obuke te položili ispit Obrtničke komore Varaždinske županije. Prisustvovali su zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Robert Dukši, tajnica Obrtničke komore Varaždinske županije Ilonka Zrnić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Povelje i priznanja

Ukupno 27 polaznika steklo je uvjerenje o položenom majstorskom ispitu za zanimanje automehaničar, krojač, kuhar, soboslikar – ličilac, instalater grijanja, frizer te elektroinstalater, temeljem kojih će svoje novo stečeno majstorsko zvanje moći upisati u radne knjižice.
Na svečanosti su dodijeljene i povelje, priznanja te zahvalnice uspješnim, uglednim i zaslužnim obrtnicima koji su svojim djelovanjem dali značajan doprinos razvoju obrtništva, a svojim radom doprinijeli unapređenju cehovskog i strukovnog rada.
Čestitavši svima, zamjenik župana Paljak istaknuo je duboku važnost i tradiciju obrtništva u tom kraju.

Obrtnički grad

– Varaždin je oduvijek bio obrtnički grad, a kada govorimo o obrtništvu, tada ne mislimo na klasičan biznis, nego na posao koji se razvija u krugu obitelji i prenosi se, ako je to moguće, na sljedeće generacije. Bitna karakteristika obrtnika je potreba za udruživanjem. Nekada su to bile bratovštine i cehovi, a danas imamo komoru koja zapravo baštini tu povijesnu tradiciju. Želim istaknuti kako naša Županija potencira zanimanja koja nam nedostaju, suradnja s Obrtničkom i Gospodarskom komorom je jako dobra. Opet smo pogodili s novim programima za zanimanja koja nedostaju na našem tržištu i već vidimo rezultate – naglasio je zamjenik župana.
Potpredsjednik Obrtničke komore Robert Dukši također je uputio čestitke, dok je tajnica Obrtničke komore Ilonka Zrnić podsjetila kako su majstorski ispiti najviši stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima.

– Ispiti su priznati na državnoj razini, a položenim ispitom se stječe titula majstora te to omogućuje otvaranje obrta ili rad kod nekog drugog obrtnika. Osobe s položenim majstorskim ispitom mogu biti i mentori, a majstorski ispit se može polagati za ukupno 62 zanimanja – rekla je Zrnić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba