SLAVI SE DAN OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE: Razgovarali smo s načelnikom Ernestom Svažićem

“U proteklih godinu dana ugovorili smo više od 12 milijuna kuna sufinanciranja, između ostaloga, i 7,5 milijuna kuna za izgradnju vatrogasnog doma”

Objavljeno: 22.07.2020. Jelena Jazbec

Uz blagdan sv. Marije Magdalene, zaštitnice mjesta, danas se slavi Dan općine Krapinske Toplice, a tim povodom u Toplice Hotelu u podne će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Načelnik Ernest Svažić u intervjuu nam je otkrio koji su projekti obilježili proteklih 365 dana, koliko je europskih sredstava stiglo na područje općine, kako je na općinsku blagajnu utjecala korona kriza te koji su planovi za nadolazeće razdoblje.

Navedite nam najznačajnije projekte na području općine u proteklih godinu dana?

Sanacija prilaza Krapinskim Toplicama kroz Zagrebačku ulicu za nas je od izuzetne važnosti, a ujedno je to projekt kojeg ne bi bilo bez koordinacije i suradnje općinske, županijske i državne razine. Kada je u pitanju prilaz s krapinske strane, uz financijsku pomoć Ministarstva unutarnjih poslova, sanirali smo nogostup, a uz financijsku podršku Hrvatskih voda sanirana su dva velika klizišta. Bez obzira sve prepreke, nastavili smo realizaciju programa asfaltiranja nerazvrstanih cesta te dogradnju vodoopskrbnog sustava u visokoj zoni.

Koliko ste sredstava iz EU fondova povukli? Jeste li zadovoljni količinom sredstava koja je došla na područje vaše općine?

Tijekom 2019. završeno je reciklažno dvorište za koje smo povukli četiri milijuna kuna. Zatim smo za program edukacije o sustavu gospodarenja otpadom ostvarili pravo na sufinanciranje u iznosu 400.000 kuna te 300.000 kuna za projektnu dokumentaciju za multimedijski centar. Krajem 2019. potpisan je ugovor kojim se europskim sredstvima sufinancira izgradnja DVD-a Krapinske Toplice sa 7,5 milijuna kuna.

Dakle, više od 12 milijuna kuna sufinanciranja smo ugovorili kroz proteklih godinu dana, a nedavno smo dobili rješenje kojim je potvrđeno i sufinanciranje programa “Zaželi” za općinu Krapinske Toplice, dakle, još dodatnih milijun kuna europskih sredstava.

Postoje li projekti koje ste morali obustaviti zbog epidemije koronavirusa? Radi li se trenutno nešto na području vaše općine?

Nijedan projekt nismo obustavili, ali je realizacija nekih projekata, poput asfaltiranja nerazvrstanih cesta, zbog pandemije ipak usporena. Dakle, i u ovom trenutku u izvedbi su neki naši važni infrastrukturni projekti – upravo saniramo jedno zahtjevno klizište na Hršak Bregu, a nedavno smo obnovili nogostup u Gajevoj ulici, uz sufinanciranje sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova. Za nekoliko dana će biti instaliran bežični internet na javnim prostorima u centru Krapinskih Toplica, a uskoro i brza punionica za električna vozila.

Što je sa stranim investicijama koje su trebale stići na područje vaše općine – kinesko ulaganje u Toplice Hotel, rusko ulaganje u Heli hotel?

Na ovom području zbog pandemijskih uvjeta uistinu postoje objektivne prepreke. I ulagač iz Rusije, kao i ulagač iz Kine već mjesecima zbog prekida avionskih veza ne mogu doći u Hrvatsku. Međutim, mi smo u čestoj komunikaciji u kojoj sustavno ponavljaju da nisu odustali. Dakle, strane investicije nisu stale, ali ne odvijaju se onim ritmom koji su sami ulagači u startu najavili.

Koliko je epidemija koronavirusa okrznula vaš proračun? Može li se već sada govoriti o procjenama iznosa tih nepredviđenih troškova?

Crtu možemo podvući krajem godine, ali je već sada jasno da ćemo ostvariti umanjene prihode s naslova komunalne naknade, komunalnog doprinosa i poreza na promet nekretninama. Međutim, zahvaljujući Vladinim kompenzacijskim mjerama, vjerujemo da ćemo izbjeći scenarij u kojem bismo radikalno morali rezati naše programe održavanja i izgradnje.

U jeku trenutne krize, usudite li se planirati buduće projekte i aktivnosti? Što biste željeli ostvariti, odnosno, koji projekti će morati/moći ići dalje?

Europsko sufinanciranje izgradnje novog vatrogasnog doma za Dobrovoljno vatrogasno društvo Krapinske Toplice već je ugovoreno, a upravo osiguranih 22 milijarde eura europskih sredstava za Republiku Hrvatsku kroz sljedećih sedam godina daje nam nadu da naša projektna dokumentacija neće više dugo stajati u ladicama. Imamo građevinske dozvole za uređenje centra mjesta s tržnicom lokalnih proizvoda i turističkim info centrom, uređenje parkirališta i pješačko – biciklističku stazu uz Topličinu, multimedijski centar, rekonstrukciju Mirne ulice. To su samo najvažniji projekti za koje nam je sređena dokumentacija, a ima ih još i u niskom smo startu za sve sljedeće natječaje.

Što biste poručili žiteljima povodom Dana općine?

Želim svima puno zdravlja i poslovnog zadovoljstva te da zajednički radimo na tome da nam život u našoj općini bude što ugodniji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba