Povodom Dana općine Krapinske Toplice, održana svečana sjednica Općinskog vijeća

OPTIMISTIČNO U NOVE POBJEDE: “Prvi idući kapitalni projekt je izgradnja vatrogasnog doma, a dobili smo i građevinske dozvole za multimedijski centar i sportsku dvoranu”

Objavljeno: 22.07.2020. admin

Uz blagdan sv. Marije Magdalene, zaštitnice mjesta, Dan općine slave Krapinske Toplice, pa je tim povodom u Toplice Hotelu održana svečana sjednica Općinskog vijeća.


Prisutnima je dobrodošlicu zaželio načelnik Ernest Svažić, koji se osvrnuo na projekte koji su obilježili proteklih godinu dana.
– Zagrebačku ulicu tijekom protekle godine temeljito smo rekonstruirali zahvaljujući dobroj suradni na vertikali općina – županija – država. Kad je u pitanju prilaz središtu Krapinskih Toplica s krapinske strane, financijsku pomoć nam je pružilo Ministarstvo unutarnjih poslova te je saniran nogostup koji je važan za sigurnost pješaka. Također, uz značajnu podršku Hrvatskih voda sanirali smo dva kritična klizišta, u Zagrebačkoj ulici i na Hršak Bregu. Uz to, nastavljeno je širenje vodoopskrbnog sustava u visokoj zoni u Maloj Erpenji, Čretu, Lovrećim Selima i Škrniku. Bez obzira na sve prepreke vezane uz aktualnu pandemijsku situaciju, nastavljamo kontinuirano, po etapama i u skladu s prvenstveno vlastitim financijskim kapacitetom, realizaciju programa asfaltiranja nerazvrstanih cesta. Lani smo bili ponosni jer smo među prvima u Zagorju otvorili i veliko reciklažno dvorište – istaknuo je načelnik Svažić, dodavši kako su sretni i zbog partnerstva s Fondom za zaštitu okoliša, koji im je pomogao nabaviti spremnike za razvrstavanje otpada za svih 17 naselja. Također, nedavno su dopremljeni veliki spremnici koji će biti ukopani u središtu mjesta, pored najvećih stambenih zgrada, čime će se trajno riješiti razdvajanje otpada u najužem centru Krapinskih Toplica.
– Najviši standard komunalnog reda jamči nam i naše novoosnovano komunalno poduzeće “Eko aleja d.o.o.”, koje smo pokrenuli u najtežim mogućim okolnostima globalne pandemije COVID-a 19. “Eko aleja” nam već sada omogućava veću efikasnost uz uštede koje ćemo usmjeriti u razvoj naše komunalne infrastrukture. Kao podrška tom cilju, uvedena je i naplata parkiranja u samome centru mjesta, čime ostvarujemo prihod i kapital za daljnje uređenje i opremanje mjesta – najavio je Svažić.  

Socijalni programi

Počelo je i postavljanje mreže za besplatan pristup širokopojasnom internetu, kojim će se pokriti sve najvažnije javne površine u mjestu. Jedna od njih je i veliki parking uz aleju, na kojem se upravo instaliraju brze punionice za električna vozila. Taj gotovo pola milijuna kuna vrijedan projekt u stopostotnom iznosu financira HEP.  


Od socijalnih programa, Udruga žena Vrtnjakovec i Općina Krapinske Toplice bile su uspješne na natječaju “Zaželi”.
– Zaboravili nismo ni naše gospodarstvenike, koji su u globalnoj pandemiji pretrpjeli veliku štetu. Vrlo brzo nakon uvedenog “lockdowna”, Općinsko je vijeće prihvatilo moj prijedlog da se ne samo poduzetnike, već sve stanovnike s područja naša općine oslobodi plaćanja komunalne naknade za period od četiri mjeseca. Također smo kroz općinski proračun i privatnim donacijama poduprli interventni fond Udruge obrtnika Krapinske Toplice. Svi koji su imali obustavu rada, kroz to razdoblje su oslobođeni obveze plaćanja poreza na korištenje javnih površina i mjesečne naknade. Roditelji, korisnici usluga Dječjeg vrtića “Maslačak”, oslobođeni su sufinanciranja ekonomske cijene u razdoblju kad je vrtić bio zatvoren – otkrio je Svažić, najavivši kako je prvi sljedeći kapitalni projekt za koji je europsko sufinanciranje već ugovoreno, izgradnja novog vatrogasnog doma DVD-a Krapinske Toplice.
– Bit će to središnji dom na kojem će sva naša vatrogasna društva moći koristiti poligon za vježbe. Projekt je u iznosu od 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, a za Krapinske Toplice je važan i zbog toga što izmještanjem DVD-a na novu lokaciju, oslobađamo prostor za preinaku postojećeg Doma kulture u moderan multimedijski centar. Projektnu dokumentaciju za taj centar također smo pripremili zahvaljujući sredstvima Europske unije i nedavno je za taj projekt izdana građevinska dozvola. I za novu sportsku dvoranu je također izdana građevinska dozvola i ishodovali smo podršku Vlade RH. Vjerujemo da ćemo u partnerstvu s Krapinsko – zagorskom županijom, osnivačem naše osnovne škole i Vladom Republike Hrvatske još ove godine definirati dinamiku tog projekta – istaknuo je načelnik.
Spomenuo je i da su se prijavili na natječaj Državnog ureda za sport s projektom uređenja nogometnog igrališta.
– I za kraj, u ovim teškim vremenima želimo još jednom poslati poruku optimizma i pozvati sve domaće i strane investitore u naše mjesto, da nastave započete projekte i da zajednički gradimo sretniju budućnost Krapinskih Toplica, Zagorja i naše Hrvatske. Argument za taj naš optimizam vidimo u činjenici da i danas kad pandemija diljem svijeta zatvara gospodarske subjekte, naši hoteli, naše zdravstvo, naši iznajmljivači, naše terme i naši obrtnici i dalje zarađuju – zaključio je načelnik, koji je svim žiteljima čestitao Dan općine, a posebno dobitnicima općinskih priznanja.  

Podrška Vlade

Predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić izrazio je zadovoljstvo funkcioniranjem Općine.
– Općina je funkcionirala na visokom nivou. Primjetna je velika kohabitacija izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno, izglasali smo sve načelnikove želje, programe i ideje, da ih on može provesti u stvarnost. Smatram da je to dobar putokaz kako treba raditi ubuduće – rekao je Očić.


Zdravko Tušek, izaslanik predsjednika Vlade i dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, istaknuo je zainteresiranost Vlade Republike Hrvatske za Krapinsko – zagorsku županiju.
– Prije svega moramo reći da je Vlada RH u prošlom mandatu pokazala velik interes za KZŽ, a i sve gradove županije. Prošle je godine na sjednici Vlade u Krapini donesen čitav niz odluka, mjera i programa u iznosu od 3,6 milijardi kuna. Velik dio financijskih sredstava iz raznih fondova u svim sektorima je upravo došao u prošlom mandatu ove Vlade, a više od 600 milijuna kuna iz Ministarstva poljoprivrede. Općina Krapinske Toplice je ozbiljan korisnik financijskih sredstava. Govorimo o 15-ak milijuna kuna za razne projekte, od vatrogasnog doma do reciklažnog dvorišta, a najviše me veseli da je čitav niz projekata spreman. Dobro je imati spremne projekte jer je baš ovih dana premijer Plenković završio pregovore kojima se Hrvatskoj u predstojećih sedam godina na raspolaganje stavilo 23 milijarde eura, što je znatno više od onog što smo imali u prethodnom periodu. Ti projekti koji su spremni, će brzo ići u realizaciju – zaključio je Tušek.


Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek naglasio je da Županija izvrsno surađuje s Općinom Krapinske Toplice, kao i svim zagorskim općinama.
– Samo tako možemo kao županija i kao općina prosperirati na drugim tržištima, prema projektima, ali i kao turistička destinacija – dodao je Ferek – Jambrek.


Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki podsjetila je da se “stara dama” Krapinske Toplice revitalizirala.
– Ne smijemo zaboraviti da se vodeni centar vratio u funkciju, a nadam se da će se i vanjski bazeni vratiti u funkciju također. Nećemo spominjati i prisjećati se kako je lijepo bilo u Krapinskim Toplicama dok smo bili mladi, već ćemo govoriti kako je danas još bolje – rekla je Hubicki.


U ime zagorskih gradonačelnika i načelnika obratila se Ljubica Jembrih, a u ime dobitnika priznanja Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Prisutne je pozdravila i “domaća” dožupanica Jasna Petek. (ab, lb, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba